1 Mac 2012

Chocolate Cake Order Dari Mak Buyong

Ni my bff, lily mintak tolong buatkan  kek coklat untuk dibawa sebagai buahtangan..
Bagusss u ni..esok nak pukul 3 petang..mahgrib baru bagi tahu..

Mulamula bagitahu tak mo buat sebab bahanbahan semua dah habis..
Then dia pujuk punya pujuk...ok la, tolong buatkan la..name pun bff kan.
So malam tu nasib laki den tak ot..cargas la pergi beli bahanbahan..

Esok pagi dalam pukul 10 baru start baking..
Dari dapur dengar suara my mom jeritjerit dengan aryan..
Biasa la tu..memanjat la..pe lagi kerja nyer..

Lepas dah masak biar sejuk dulu..Cargas pulak pergi kedai bakery..
Cari kotak untuk letak kek tu..
Balik terus hias letak topping dan tabur almond nut..
Done...fuuuh...


Aku buat guna resepi ni je:-

Bahan A
2 cwn tepung gandum/superfine
¾ cwn serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil b.powder

Bahan B
2 cwn gula castor (ana kurangkan sikit)
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan (ana guna minyak jagung)
1 cwn air panas suam
2 biji telur

Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
Guna loyang 8x8

Topping
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cawan susu pekat 1 cwn gula
2 sudu besar majerin/ butter
Sedikit susu cair

Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek.
Hias ikut kreativiti masing2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan