3 Mei 2013

Pengalaman Bersalin Putera Mykail Arfan






Salam jumaat uols..
Harini 3/5/13 genap baby arfan 2 bulan.
Ramai yang tanya dan nak tahu tentang kes bersalin haritu..
Dari sehari ke sehari taip entri save..mana tak makan masa..
Ni arfan dah 2 bulan baru keluar entri nyer.
Ni baru anak dua..kang kalau dah anak tiga,silap haribulan entri pengalaman bersalin anak ketiga aku buat masa pregy anak nombor empat kot..hahaahhhh
Eh,nak sampai empat ke...muahaaaa...

Jom flashback..tarik nafas panjangpanjang ye..sebab entri nyer pun panjang..

1. Tengah tahan contraction
2. Deliver
3. Complication
4. My 2nd prince

02/03/2013 - Sabtu
Pada minggu ini kandungan dah mencecah 38minggu..
Pada siang hari perut dah rasa lain..dah start rasa contraction tu..tapi aku still bole tahan..so buat bodo je la..
Malam tu dalam pukul 8,siapsiap nak mandi sebab nak g klinik nak chek bp..macam biasa la sebab berat badan naik so still kena chek bp seminggu berapa kali tah..lupa suda..
Masa tengah mandi tibatiba *jeng jeng jeng* turun darah..habis meleleh celah peha dan lantai tandas..
Macam darah period..ingat sikit,sepanjang mandi tu still keluar ok..
Time tu dah pikir cornfirm la ni tanda nak beranak..panggil hubby suruh tengok darah kat lantai tu..
Then pe lagi muka cuak arr dia, 'cepatcepat la mandi g hospital terus'..
Aku cakap 'jangan la panik, pa panik lagi ma panik'
Pe lagi cargas mandi,cari barang pe yang patut..hubby handle aryan suruh atok bawa kuar jap sebab nanti dia nak ikut la weols g hospital..suda nyer aku tak dapat nak kiss aryan sebelum g hospital..sedih tau :(
Aku still pilih Hospital Serdang..aryan dulu pun kat sini..aku rasa sini ok,so tak yah nak pening pikir hospital lain..
Sampai je hospital dalam pukul 9 lebih..wad full tapi diaorang still accept..aku paling risau kalau kena tendang je..sampai ada kakak seorang tu dari Hospital Putrajaya,dia datang Serdang sebab Putrajaya full..
Register sume then masuk dalam nak buat CTG nak chek VE...
Time tu ramai lak yang nak beranak nyer pun..doc pun tak ramai..
So lama giler tunggu nyer..
03/03/2013 - Ahad
Pukul 1.30 pagi baru buat CTG dan chek VE..sekali chek VE dah buka 5cm..
Alhamdulillah sangatsangat la lega..
Kalau tak aku dah masuk labor room..tapi chek heartbeat baby sume ok..so wait dulu la kat bawah..
So dia kasi masuk labor room orang yang dah buka 7,8cm dulu..
Pukul 5 or 6 pagi macam tu chek VE lagi,aku bajet dah buka 7,8cm la..
Sekali hampa baru buka 6cm..huh,tension giler mak..time tu sakit pun dah tak boleh nak baring..aku duduk je lagi ok..
Time tu ramai nyer la yang baru datang nak beranak tuptup dah buka 7,8cm..
De seorang india tu baru datang,tapi tengok dia dah sakit sangat sampai nangisnangis dah..sekali chek VE dah buka 10cm..terus kelam kabut diaorang tolak masuk labor room..
Aku yang tengok ni macammacam perasaan ada..bengang,tension,sakit segala nyer la ada..
Pastu doc kata kita pecah air ketuban la..dia akan buat bukaan lagi cepat la..
Dulu aryan air ketuban pecah sendiri..kali ni dipecahkan aku rase sakit oiii..
Dah pecah dikorekkorek lagi..huuuh..
Then doc tu cakap baby dah berak sikit ni dalam perut..time tu risau laa..
Gamak nyer aku ni jenis bangsa anakanak berak dalam perut kot..aryan dulu pun same,hijau je air ketuban tu mengalir kat katil..
Lepas air ketuban pecah lagi la bertambah sakit sangat..
Pukul 8 pagi baru masuk labor room..chek VE lagi still 6cm koorang tau!
Diaorang pun pelik bukaan aku very the slow..bayangkan dari pukul 9 lebih aku sampai hingga dah pukul 8, berapa jam dah..
Dengan papa tak tidotido..sampai tersengguksengguk dia dalam labor room tu..kesian lak aku tengok,dia kata kat depan sana ada sofa bole tak dia tido jap sementara tu..aku pun bagi je la..sebab aku rase dia ada dalam tu pun tak bole nak buat pe..
Time aryan dulu bila sakit tu datang je aku suruh urut kaki..macam lega sikit la..
Kali ni aku rasa tak yah sebab sakit sangatsangat..
Pastu pukul 9 lebih tak silap aku,aku dah tak tahan sakit dah ni..tekan button suruh nurse masuk chek VE lagi..still 6cm..
Ya Allah time tu rasa kenapa la bukaan aku lambat giler ni..kalau macam ni berapa jam lagi aku nak tunggu buka 10cm..
Pastu nurse kata kita bagi ubat la biar kuat sikit sakit nanti bukaan cepat..
Aku pun ok je la dah tak tahan..pastu dia drip kat tangan aku..aku tengok macam masuk air je..tapi tak pasti la air tu air ubat pe..
Lepas je drip sakit dia lagi mengila weeyy..
Allah je yang tahu macam mane sakit nyer..
Aku rasa aryan dulu tak ada sakit macam ni sangat tau..yang ni sakit macam nak melayang nyawa rasa nyer..
Tapi yang ini same macam aryan dulu,sikit pun tak nangis..pelik gak aku..kalau tak pe hal sikit dah leleh airmata..sikit nangis..
Ooohh saya kuat disitu ye..
Pukul 10 macam gitu aku tekan lagi button..nurse masuk tanya kenapa..aku cakap la 'saya tak tahan sakit sangat'..nurse tu cakap 'memang dah masuk ubat bertambah sakit..awak tahan ye sebab dia nak bagi cepat bukaan..kalau awak rasa nak berak or meneran panggil ye..awak nak ubat tahan sakit ke?'
Laju je aku jawab nak tapi bukan epidural ye..
Sementara tu,aku pun bertahan je la..mulut tak berhenti zikir ni..
Pukul 11 lebih tak silap aku dah tak boleh nak tahan..
Time tu ubat tahan sakit aku tak dapat lagi..sebab tengah sakit kan aku pun lupa pasal ubat tahan sakit tu..
Tak kira la bukaan baru buka berapa..aku nak teran gak..sakittttttt..
Laju aku tekan button,nurse masuk aku terus cakap 'saya rasa nak meneran la'.
Nurse chek VE then dia kata 'ok la awak boleh meneran..awak try meneran saya nak tengok'..teran la aku...pastu nurse de betulkan dan ajar la..time tu aku tak tau pun dah buka berapa cm..tak ingin nak tau,yang aku nak tau nak kuar kan baby cepatcepat..
Masuk pulak nurse lagi seorang nak bagi ubat tahan sakit..sekali tengok aku dah nak meneran tak jadi la bagi...pastu aku suruh panggilkan papa kat depan tu..
Pastu nurse cakap 'kalau sakit tu datang awak terus teran'
Banyak kali gak aku teran sebab nafas aku pendek pastu tak reti nak curi nafas..
Dah nampak kepala baby je aku dah stop teran..tu yang mulamula nampak kepala baby lonjong sikit..
Nurse pun dah bisingbising 'awak teran macam nak berak sembelit..awak tak kesian ke kat baby..dah nampak kepala tu'
Papa pun kat sebelah memberi katakata sokongan..
Pe lagi kali ni ambil nafas betulbetul..bila sakit tu datang terus je aku meneran..
Selalu aku baca kes orang meneran sambil berak..
Kali ni terjadi kat aku..hahahahh..
Arte nyer tak ada bagi ubat suruh berak dulu pun..itu la jadi nyer..muaahaa..
Nurse tu siap cakap 'tak pe..berak je..terus meneran dah nampak kepala tu..suami tolong bagi semangat kat isteri'
Papa terdiam seketika sebab terkejut tengok kepala baby dah nampak kot..tak pun terkejut tengok aku terberak..hahahahh
Pastu terus papa cakap 'sikit je lagi ma,dah nampak kepala baby tu..teran,teran'
Terus la aku meneran sehingga nurse tu cakap 'ok kepala baby dah keluar,stop sekejap..ok terus teran'
Dia nak chek takut tali pusat terlilit kat kepala baby..
Dengan sekuat hati aku meneran akhir nyer terasa benda keluar dengan laju nyer..
Alhamdulillah kali ni aku berjaya teran original dengan tanpa sebarang bantuan en vacum or miss forsep..aryan dulu normal vacum..so tak sama rasa nyer..
Baby dah keluar,potong tali pusat..then dia tunjuk kat aku nunai nyer pastu letak kat dada aku..time tu baru aku nangis sebab dah nampak baby pastu teringat sakit yang lama..
Time tu dia korek nak keluarkan uri pulak..tunjuk kat aku rupa uri tu..
Lepas tu papa ambil baby la untuk azankan..sayu time tu rasa..
Masa aryan dulu tak dapat tengok sebab vacum papa kena tunggu kat luar..so azankan kat luar labor room..
Pastu papa cakap la 'tima kasih ye doctor' kat 2 orang yang sambut baby aku tu..
Diaorang cakap 'bukan doctor ye'..tak tau la nurse or pangkat pe..
Okay sesi jahit menjahit pulak..papa dah keluar dah..
Sebelum tu 2 nurse tu dah enjit kat peha untuk kecutkan rahim..
Tapi aku dengar macam ada problem..so masuk doctor la untuk chek..
Dia korekkorek V aku..pastu dia cakap kat nurse tu bahasa doctor la..
Tuptup aku tengok diaorang macam kelamkabut sikit..pastu masuk lak nurse lain..
Pastu doctor tu korekkorek lagi..sambil dia korek nurse seorang tu tekantekan perut aku..
Pastu dengar doctor tu kata suruh enjit lagi kat peha aku..so kali ke 2 dienjit untuk bagi rahim aku kecut..
Tak lama lepas tu,doctor tu korekkorek lagi dan tekan perut lagi..
Still rasa darah aku keluar dengan banyak nyer..
Pastu doctor tu mintak kapas..korekkorek lagi dengan kapas tu..
Kapas tu may be untuk serap darah aku kat dalam kot..
Korekkorek pakai tangan..pastu korek lagi pakai kapas..
Pastu baru jahit,doctor kata luka awak tak banyak so jahit sikit je..
Okay jahit la V aku tanpa dibius ye!
Dah jahit korek lagi V aku..tau tak betapa sakit nyer bawah dah jahit pastu dikorek...Allah..
Berapa puluh kali dikorek aku pun tak tahu la..aku betulbetul tak larat..totally out..energy aku zero..
So redha je pe yang diaorang buat..
Pastu masuk lagi seorang doctor ke nurse tah,diaorang bincangbincang pastu aku tengok diaorang suruh drip kat tangan aku ubat pe tah..
Doctor tu cakap dengan aku yang aku ni berlaku pendarahan teruk sebab rahim tak kecut..
Lepas tu diaorang suruh aku masuk kat bilik sederet dengan labor room tu..
Aku tak dibenarkan masuk wad sebab komplikasi aku tu..
Time diaorang tolak aku,aku dah pejam mata..letih teramat sangat..
Tuptup aku dengar suara papa 'eh,kenapa dia pengsan ke?
Pastu dengar doctor tu jawab 'tak la,dia tak larat sangat tu..ni dia mengalami pendarahan' lepas tu aku tak berapa dengar dah..
Tibatiba aku terdengar alunan zikir..buka mata tengok dah ada kat bilik..bilik tu memang pasang zikir 24jam tanpa henti..
Rasa macam seram untuk diri aku tau..tapi syukur alhamdulillah dipanjangkan umurku..
Masuk doctor tu lagi chek aku lagi..pastu dia suruh nurse cucuk kat sebelah tangan aku lagi untuk masuk apa tah..
Aku nak angkat tangan pun tak boleh,tenaga memang tak ada..
Sakit contraction dah lama..masa meneran pun ambil masa..pastu part korekkorek tu pun lama..macam mana la energy aku zero..
Sudah nyer,tangan kiri de 1 jarum dan tangan kanan ada 2 jarum..
Pastu kat hujung jari letak yang macam sepit baju tu..pe nama tah..
Kat dada letak pelekat wayar tu..
Pastu pelekat kain nak chek bp tu terpaksa letak kat kaki sebab tangan dah penuh dengar wayar dan tiup ubat..
Serius aku rasa macam bersalin czer okay..papa pun cakap macam tu..
Dah lah perut lapar plus haus giler..sekurang nyer dapat minum jadi la..tapi doctor tak bagi aku minum dengan makan dulu..
Dah kat dalam bilik tu tinggal la aku,papa dan baby..
Baby menangis pun aku dapat tengok je..aku tak larat nak angkat,kang jatuh lagi masalahkan..
Papa la handle baby..
Time tu rasa kesian sangat kat baby..
Pastu doctor dengan nurse masuk lagi tengok keadaan aku..aku mintak la nak minum,doctor tengok aku teruk sangat kot..dia bagi la 'tapi seteguk je tau tak bole banyak takut bleeding lagi.minum air kosong je tau'.
Lepas diaorang keluar mintak la papa air,tapi bukan seteguk..2,3 teguk gak la aku minum..haus beb..
Part ni ada video..entah bila waktu papa rakam..bila tengok balik video tu rase teruk nyer la aku time tu..
Pastu petang tu dalam pukul 6 lebih diaorang ambil baby sebab aku tak bole bangun nak handle babykan..
Sebelum tu diaorang bagi baby tu kat aku,adjust kedudukan baby suruh menetek dulu sebelum bawa naik..
Petang tu sebelum papa nak balik dia pergi tengok baby kat atas dulu.bawa pampers dan tisu basah..
Haritu gak aku kena masuk darah 1 beg..
04/03/2013 - Isnin
Pagi tu nurse masuk lap kan badan aku,tukar pad,tukar baju,tukar cadar katil,sikat rambut..sume la nurse tu buat..
Pastu masuk cleaner, then tengok aku..dia pun cakap la 'a'ah awak semalam bersalin kat bilik hujung sana..lepas bersalin saya bersihkan bilik tu..banyak betul darah awak kat lantai tau..patut awak kena masuk darah'
Aku pun dengar dan angguk je la..
Tengahari dalam pukul 12 lebih baru aku dibenarkan masuk wad..
Tapi sebelum tu doctor chek aku kena masuk darah lagi 1 beg..
Bila masuk wad baru jumpa baby balik..pagi tu bila bangun asyik ingat baby je tau..pikir dia menangis ada orang nak layan ke,minum susu ke tidak dia..sampai nangisnangis la aku teringat kat baby..
Tengahari tu papa datang melawat dengan adik aku..
Petang tu papa datang lagi dengan abah pulak..
Ingat petang tu bole la balik..sekali tak boleh balik lagi..
Kena tunggu esok,kalau tak ada apaapa baru bole balik..
05/05/2013 - Selasa
Pagi tu doctor datang chek tengok keadaan aku dah ok..so dia kata tengahari bole balik..
Call papa bagitau la..
Tengahari papa datang dengan bapa dan emak mertuaku..
Sebelum nak balik kena chek bawah lagi..
Kena korek lagi wokey..part paling syiok doctor tengok jahitan aku tak cantik so dia nak tambah 2 jahitan lagi..
Aku dah tekup muka wokey.terus tanya bius ke?doctor tu jawab 'alaa 2 jahitan je tak payah la bius..sikit je pun'
Redha je la..aku tahan sakit dengan gigit kain ye kawankawan..
Elok bawah tu aku rase dah okay sikit, terus rasa sakit balik..dah terkengkang aku jalan..
Masa nak balik ambil segala surat dan buku..nurse tu tanya baby ok ke menyusu?aku kata la okay je..nurse tu kata 'masa dia kat atas aritu kitaorang bagi susu tepung..sebab awak tak ada kan..' Patut la dapat kat aku dia tak menangis sangat..rupa nyer dah kenyang..
Tak apa la,untuk kebaikan baby..akan nak bagi dia kelaparan ken..
Then menuju pulang la kami..
Itu la cete pengalaman bersalin kan Putera Mykail Arfan..
Jangan ada yang baca aku nyer entri ni takut lak nak bersalin ye..lain orang, lain kes nyer..
Itu la besar nyer pengorbanan seorang ibu..
Tima kasih la pada sapa empunya darah tu yee..
Last sekali,serik ke ana? Oooohh tidak sama sekali tunggukan nanti kemunculan baby ketiga pulok...muahaaaa...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone


4 ulasan:

  1. bravolaa! ok next 3rd one taun depan. :)

    BalasPadam
  2. uish ngerinya baca...huhu

    BalasPadam
  3. Adui takut bc..huhu sambil tarik napas..

    BalasPadam
  4. Adoiyai senak perut time baca..hehe

    BalasPadam