22 Mei 2013

Genap 2 bulan Masuk Hospital

Harini baru nak cerita pasal baby arfan admitt..
Dah seminggu lebih dia keluar dari hospital..
Tapi still ada batuk lagi..bila la nak hilang pun batuk nyer..
Sembuhkan la anakku ya Allah...
 
Kisah nyer baby arfan start batuk masa dia sebulan lebih..time tu dah habis pantang..
May be berjangkit dengan orang kat rumah yang batuk time tu..
So masa dia baru batuk kitaorang bawa pergi klinik..tapi dah tau sebab baby kecik rasa nyer tak ada ubat..
Tapi bawa jugak la, risau ken..aku bawa klinik selalu pergi time aryan..tapi time tu doc yang selalu tu tak ada lak..
Yang ada doc ganti..hanya chek macam tu pastu kata bagi nap jee..tak cakap untuk apa nap tu..
Ubat memang tak ada la sebab kecik lagi..
Aku dah la tak ada pengalaman anak sakit macam ni..so tak berapa puas hati la..

Makin lama batuk baby arfan makin teruk la..sehingga suara dia serak tau..time malam je lagi kerap batuk dia...kesian tau aku tengok..atuk dengan nenek time tu pun risau sangatsangat..
Pastu time tu lagi berapa hari je dia nak 2 bulan..so aku decide tunggu dia genap 2 bulan nak bawa balik pergi klinik..mana tau ada ubat ke antibiotik ke..

So 03/05/13 petang tunggu papa balik keje, aku pergi klinik lagi sekali tapi klinik lain pulok..
Then doc tu chek dada baby arfan, pastu tengok lekuk kat area paruparu dia dan chek pernafasan..
Muka doc aku tengok dah lain..masa tu dah cuak dah ni..terus doc tanya aku bla..bla..
Pastu dia kata "ni kena refer hospital la..sebab dengar bunyi kat paruparu dia lain.."
Dengar je hospital pe lagi terus nangis aku..ye la tak pernah anak masuk hospital kan..
Doc tu tengok aku nangis.dia bagi la kata semangat..pastu cakap "baby kecik lagi better kita bawa dia cepat ke hospital, apaapa boleh rawat cepatcepat..insha Allah, tak ada apaapa la"
Pastu ok sikit la perasan cemas tadi walaupun airmata tak henti lagi..
Then doc tanya hospital mana u nak pergi..so panggil papa tanya papa sambil nangis..
Papa kata nak pergi hospital serdang je sebab baby arfan lahir kat situ..
Doc buat surat suruh pergi haritu jugak..tapi weols gerak malam sebab petang nak ke serdang sana jem kan orang balik keje..

Pukul 8 lebih baru gerak pergi hospital..aku dah siap packing baju bajan sume sebab rasa akan admitt punya la..
Sampai je sana masa keluar kereta boleh pulak jumpa abang mie suami bff aku azura..azura dah admitt nak bersalin..hihihhh
Pergi tempat emergency then tunjuk surat pastu tunggu chek sume..nasib baik tak lama pun kena tunggu..
Pastu kena buat xray kat bahagian dada baby arfan nak tengok kahak tu teruk mana..
Elok masuk bilik doctor then tunjuk xray dada baby arfan..nampak teruk gak kahak dia..terus nangis aku..sedu sedan aku nangis dah..kalau sapa ada anak, tengok anak sakit mesti sedih dan nangis gak kan..
Doc tu pujuk aku sambil usap bahu aku..kata insha Allah tak ada apaapa laa...

Pastu doc kata kena admitt, tapi dia kena call dulu wad kanakkanak sebab penuh kata nyer..
Dengar la doc call doc kat atas cete pasal kes anak aku..then dia kata ada katil kosong so admitt la..
Pastu dia kena ambil daah baby arfan sebab nak chek la..depan aku baby arfan nangis kawkaw kena cucuk ambil darah..
Nasib time tu aku dah suruh papa yang pegang baby arfan..bila dengar je dia nangis lagi kuat aku airmata aku jatuh koo..sampai papa pun mata merah aku tengok..kesian anak dia kecik lagi dah kena cucuk.
Kita yang tua ni pun kalau ambil darah sakit, ini kan baby yang kecik..ohh, tak sanggup aku dengar dan tengok tau..

Tengok picca atas tu..yang picca aku riba dia tu, tu malam yang weols sampai la..lepas dia ambil darah terus masuk oksigen sebab nafas dia laju dah..tengok mata aku merah sebab nangis sakan...
Dia kena pakai oksigen 24jam selama beberapa hari..pastu kena bagi nap 4 jam sekali..pastu turun ke 6 jam sekali..pastu stop..
Mulamula dia kena cucuk kat tangan masa ambil darah tu..pastu jarum dia tertanggal..so kena ambil lak kat kaki..masa kat kaki tu aku dengar dia nangis..aku tak bole masuk,hanya tunggu kat luar bilik je..meleleh lagi air mata aku tau..serius aku tak kuat untuk tahan nangis..

Ikutkan 5hb dia dah bole keluar, tibatiba doc pakar chek macam ada bunyi lain kat jantung dia..pastu ada lekuk lak kat jantung dia..so tak bole balik lagi..
Doc suruh buat CTG dan EKOR pulak kat jantung dia..picca yang banyak wayar tu buat CTG..nak tengok denyutan jantung dia normal ke tak..so alhamdulillah carta denyutan jantung dia normal..
Tunggu nak buat EKOR punya la lama..esok baru boleh buat..EKOR tu macam kite scan baby nampak baby gerakgerak kan..ni nampak dengupan jantung dia sume la..
So esok nyer barudapat tau result dia..alhamdulillah lagi sekali sebab jantung dia tak ada masalah..

Pastu kata 9hb tak silap dah boleh keluar hospital..tapi pagi tu doc pakar chek ada bunyi kahak lagi kat paruparu dia..so kena tahan lagi..
Mana tak nyer dari dah elok pastu kena tahan lagi..dari dah baik sampai sakit balik..
Aku pun elokelok sihat sampai demam + selsema + batuk duduk hospital lama sangat..


Akhir nyer pada 12/5/13 baru bole keluar..9 hari duduk hospital ko..dengan tido merengok nyer atas katil baby..sakit badan, urat semua tau..
Rindu giler abang aryan pun sama..
Balik tu terus aku baring dan tido sebab dah demam time tu pun..
Dah la sepatutnyer 10hb tu aku dah start keje dari cuti bersalin..so el la pada 10hb tu..
Isnin dan selasa pulak (13 & 14hb) aku dapat mc 2 hari sebab demam + selsema + batuk..
Rabu baru start keje..

Harapharap tak mau la episod hospital ni berulang..
Semoga anakanakku sihat sentiasa dan dibawah lindunganNya..
Aminnn......

2 ulasan:

  1. siannya mun tengok kecik kecik lagi dah masuk wad...hopefully arfan sihatlah hendaknya.....

    BalasPadam
  2. Ciannya baby. Semoga baik yea

    BalasPadam