5 Okt 2012

Stretch marks!!!!

Bagi ibu hamil, stretch marks adalah suatu hal yang sulit dihindari. Meskipun tidak semua ibu hamil mengalaminya, namun banyak wanita yang mengeluh tentang stretch marks di tubuh mereka terutama setelah melahirkan. Sebenarnya apa itu stretch marks?

Stretch marks adalah keadaan kulit yang rosak atau guratan yang timbul pada bahagian tubuh yang mengalami peregangan kulit yang berlebihan.

Kulit terdiri dari tiga lapisan utama:
  • Epidermis: lapisan luar kulit yang membentuk penghalang sebagai pelindung untuk bahagian dalam tubuh Anda.
  • Dermis: lapisan tengah kulit yang kuat, yang mendukung kulit dengan memberikan kekuatan dan fleksibilitas
  • Subcutis: dikenal juga dengan nama hypodermis, adalah lapisan kulit dalam yang terdiri dari lemak dan jaringan ikat.
Kulit yang meregang secara berlebihan dalam waktu yang singkat akan menyebabkan jaringan elastis pada lapisan dermis pecah akibat kulit yang menipis. munculnya stretch mark ditandai dengan menyebarnya pembuluh darah melalui lapisan dermis ke lapisan kulit epidermis yang menipis.

Peregangan sendiri bukan penyebab utama timbulnya stretch marks, peregangan lebih sebagai pemicu dan berpengaruh dalam menentukan tempat di mana parut akan muncul dan ke arah mana terbentuknya. Hormon adalah penyebab utama timbulnya stretch marks.

Ibu hamil, binaragawan, remaja pada masa puber dan juga orang yang mengalami kenaikan dan penurunan berat badan secara drastis, sebagian besar akan mangalami masalah ini. Kerana pada tubuh mereka terjadi perubahan hormon, dimana hormon tertentu yang diproduksi secara berlebih boleh mengganggu produksi collagen dalam kulit dan menyebabkan penurunan elastisitas kulit. Stretch mark dapat terbentuk di daerah di mana elastisitas kulit rosak.

Pada ibu hamil stretch marks biasanya muncul di daerah perut, paha, pinggul dan bokong. Stretch mark pada awalnya muncul sebagai garis-garis merah dan kemudian perlahan-lahan memudar ke warna putih pucat selama beberapa bulan.

Meskipun stretch marks tidak mengganggu kesehatan, namun bentuk parut yang terlihat jelas pada kulit menyebabkan sebagian besar wanita merasa sangat terganggu terutama dalam hal penampilan. Banyak wanita telah mencuba berbagai macam cara untuk menghilangkan stretch marks dari kulit mereka, tapi kerana stretch marks sangat sulit untuk dihilangkan, jadi cara yang terbaik adalah mencegah stretch marks itu muncul di kulit kita.

..........................................................................................................................................


Aku rasa tak semua wanita hamil yang kena stretch marks ni...de opismate aku ni baru bersalin anak no 3..perut dia cantik weyy tak ada stretch marks pun..
So dia bergantung juga pada orang la.

Aku???? adaaaaaa tapi nasib baik tak teruk koo..
Itu pun dulu masa aryan aku pakai yang jenama pureen lotion khas utk stretch marks ni..
Aku pakai start 3 bln pregy..masuk 5 bln aku tengok tak ada lagi..6 bln pun tak ada..7 bln pun tak ada..
Time tu dah suka mak nok ingat dah tak kena la stretch marks ni..sekali 8 bln muncul lak dia..
Itu pun hubby perasan..'eh apa tu kat perut?'  aku pun tengok la pe dia..rupa nyer stretch marks..
Terus tanya hubby 'pa nampak teruk k..banyak k?' dia jawab 'tak ada la sikit je' #tak tau la nak ambil hati k apa..
Tapi nak buat macam mana, bukan nyer leh tonyoh bagi hilang..so redha je la bahawa ko tu mak orang..kuikuikui..





Untuk 2nd pregy ni, aku try bio oil ni pulak..respon banyak kata ok..
So moh le kite try..
Aku beli botol kecik..itu pun rege RM37 tak silap aku..yang besar RM70++ kot..

Dia kalau tengok macam berminyak tapi bila dah pakai dan sapu..tak ada la berminyak..
Bau dia pun ok..bukan bau ubat or minyak..macam bau lotion..
Kalau nak elok pakai 2x sehari..tapi aku pagi2 dah terkejarkejar nak pi keje..nak siapkan Barangbarang aryan lagi..nak buat ini itu..so tak dan nak bermanjamanja nak gosok bagai pagi tu..
So aku pakai malam je kalau weekdays..so malam boleh la nak gosokgosok manja..sambil bercakap dengan baby kat dalam..hihih
Aku sapu kat perut, kat bahagian peha ke pinggul dan kat breast sekali..
Just mencengah je la..if ada, nak buat macam no kan...jangan muncul banyakbanyak ye sayang..

3 ulasan:

  1. Saya pun pakai brand yg sama jugak...

    BalasPadam
  2. akak masa anak 1st mmg ada,yg 2nd xde tp kesan2 dari yg 1st tu lekat sampai skrg..adehhh xleh nak buat apa da

    BalasPadam
  3. Rosidah: ooouuh ye k..ok x?

    mama aryan: ye k 2nd xde..hope elok la klu xde..wakaka

    BalasPadam