14 Jul 2011

Puding Karamel Lapis Coklat


walaupun puding ku tak begitu cantik..berlubang-lubang..tapi rasa ada,sudah cukup :))

Sumber: Hana
by: Ana

Bahan-bahan

·                     4 biji telur gred B
·                     410ml susu cair @ 1 tin susu cair
·                     4 sudu besar gula
·                     1/2 sk esen vanila
·                     2 sudu besar serbuk koko / 1/2 sk nescaffe + 1/2sk pes coklat >> campurkan dengan sesudu air panas supaya serbuk koko tidak berketul2.
Karamel
·                     5 sudu besar gula
·                     4 sudu besar air panas

Cara-cara

·                     Untuk membuat karamel - Hanguskan gula sehingga perang. Masukkan air panas dan kacau hingga cair dan gula agak pekat. Tuang terus ke dalam loyang@bekas. Ketepikan.
·                     Mangkuk lain, satukan telur dan juga gula. Kacau menggunakan whisk hingga gula larut. Jangan sampai berbuih.Masukkan susu cair. Kacau kemudian tapis.
·                     Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan pes koko tadi.
·                     Panaskan periuk kukusan. Tuang secawan@setengah cawan ke dalam loyang karamel tadi dan kukus hingga masak lebih kurang 5-7min. (bergantung ketebalan lapisan). Buat sehingga habis secara berselang seli. Pastikan penutup pengukus diikat dengan kain supaya air tidak menitik ke atas puding.
·                     Angkat dan sejukkan terlebih dahulu. Sisipkan tepi loyang dan telangkupkan. Potong dan hidangkan.

3 ulasan: