Sana sini orang cerita pasal pavlova ni..dulu xambil port sangat..
tapi asyik dengar orang bercerita je..nak2 buka blog masakan ke blog sdn bhd ke pun cerita pasal pavlova ni..
beli buka resepi SAJI pun de resepi pavlova ni..terus rasa mahu pun..
sebelum nak buat kasi tanya dulu orang yang pernah buat..
ini 1st trial aku nyer pavlova..ku ingat tak menjadi..rupa nyer mang mcm tu dalam bentuk pavlova nyer..
so esok nyer..pg2 lg aku dah buat lg pavlova ni..sampai laki ku heran pg2 dah membaking..
huhuhu..nk buat mcm mane pavlova ni dh merasuk bini mu ini..
ha, ini 2nd trial...
ini rupa bentuk lepas dipotong ye..pavlova ni manis so kena kurengkan gula tu tau..bila kite makan dengan buah segar strawberry,anggur & oren oren..bila kita makan rase masam manis..so ok la tu..
resepi nyer mudah sangat2..try la buat koorang..
PAVLOVA
4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ana letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
Pukul putih telur + gula dengan kelajuan maksima hingga menjadi meringue..bila kita terbalikkan bekas dia tak tumpah..
masukkan tepung jagung, esen vanila dan cuka.
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - dibelah dua
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - dibelah dua
Anggur - dibelah dua
Oren
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
*Selamat Mencuba*
dah smpi sini dah virus pavlovanye. hihi.
BalasPadamwah..sedapnya...tak tertahan nak buat gak nieee
BalasPadamfadilah:virus sudah menyerang..penyakit berjangkit ni...hihih
BalasPadamMun:harusss...cuba tau...
bestnya.. mesti sedap ni
BalasPadam