31 Mac 2015

Sakit Tekak

Adoii start hari ahad sakit tekak..
Nak telan air liur pon sakit giler..inikan nak makan..
Malam tadi sakit balik,sampai menitik gak la airmata tahan sakit..



So moh ler cari aiskrim..orang kata tonsil bengkak yee..
Sedap gak dapat makan aiskrim dalam cuaca panas macam ni...

Dagu Terbelah..

Hari khamis petang kan aku ada cete pasal dapat tau aryan dagunyer terbelah..
Jatuh kat school...
Nasib baik haritu papa 1/2 day sebab tak sihat..panas balik badan nyer..
So papa la ambil aryan balik school..tengok dagu dia macam tu terus bawa pergi klinik


So ni pica aryan petang tu lepas aku balik keje..
Dengar cete nak basuh tangan kat sinki..dia pi melompat-lompat..
Pastu jatuh kena kat mana tah, terus berdarah..

Aryan ni memang tak reti duduk diam..memang suka melompat-lompat...
Tu dagu bertampal pon still tak reti duduk diam...
Orang lain yang risau pasal dagu dia..dia buat selamba je...geram!!


Kalau tak luka dia tu kena jahit..tapi papa tak nak..so doctor cuci darah tu..tu pon berapa orang pegang aryan sebab tak nak la..
Pastu doc lekatkan macam gam or pelekat aku tengok untuk katupkan balik yang terbelah tu..
Mak ko ni bab luka-luka dan berdarah ni seriau sikit nak tengok..
Pastu bagi antibiotik total adalah RM179..aku rasa agak mahal tu..tu belum jahit lagi..

Cuma aku ada rasa terkilan sedikit la, aku tak dapat apa-apa call dari sekolah cakap aryan jatuh..
Pastu mak aku cete dagu aryan tak ada berbalut apa pon..kalau cikgu pagi dulu ada dia balut or letak plaster..so cara mak aku cete pon rasa macam bengang gak la..
Aku yang dengar pon rasa panasss je hati..
Esok nyer ambil aryan balik school, malas la nak kecoh-kecoh ken..cuma dengar pembantu cete macam mana boleh jatuh je..
Ada la beberapa mak bapa yang prihatin tanya kena jahit ke apa ke..may be diaorang tahu cete masa nak ambil anak masing-masing time aryan jatuh tu kot..

26 Mac 2015

I'm Lonely...

Tik..tok..tik..tok..
Tunggu masa je ni..
Opis harini sunyi..aku sorang je rasa kat luar ni..
Ada cuti, ada el, pastu selalu yang bikin havoq pon tak masuk opis harini..
Bosan giler aku wey...


Dah bosan dan berseorangan gini, camera la peneman setia..
Moh tempek sepam picca..
Motif pakai shawl gitu, baru lepas solat saja try pakai pashmina yang ada kat opis ni sala ala atitaharis..wakaka..pasni sarung balik tudung syria..

Cepatla jam ni pon 5.30..nak balik tengok aryan..sebab dapat tau bawah dagu nyer terbelah jatuh kat school tadi..
Adoii, macam mana la bole jadi macam tu..ni mesti main tolak-tolak ni kan aryan!!!


Peminat #Teman Lelaki Upahan

Harini last episod untuk cete Teman Lelaki Upahan..
Setiap harini isnin - khamis pukul 7.00 malam di TV3..

Sapa tengok angkat kaki!!!
Masa mula-mula tengok cete ni macam bosan je..macam lembab je jalan cete..
Tapi dalam bosan dan lembab aku layan gak la..
Makin lama, makin syiok lak jalan cete nyer..

Nak-nak dengan cara EL yang sweet dengan KYRA...
Ouhhhh.....

Tapi ada peminat setia cete ni dari aku tau...
Sapa???????
------------------------------------------------->
                                                   
                                                               
                                                                         +



                                                                         +



                                                                         +


                                                                     
                                                                         +
                                                                     


Laki i laaaaa...see tiket depan sekali koo..
Sampai aku tukar siaran nak tengok cete korea, marah siap majuk buat muka lagi..haha..
Pa harini last episod, rugi la kalau pa kena ot..

So sapa yang layan drama ni, jangan lupa saksikan last episod malam ni ye..
Hope happy ending la kan untuk EL dan KYRA..


Lirik Lagu Rahsia (OST Teman Lelaki Upahan) - Ippo Hafiz 

Waktu kau ucap dulu
Kata-kata racunmu
Membuat diri ini
Terus mati

Mengapa pula kini
Kau hadir dalam hidupku
Tidakkah engkau lupa
Kau pernah bunuhku

Tidakkah pernah terlintas di fikiranmu
Waktu kau senang benar untuk melepaskan
Sakit ini hanya aku yang rasa sayu
Kacau bilau meracau sakit hati ini

Yeah....

Korus
Kekasihku...
Kusimpan satu rahsia
Takkan pernah aku buka 
Hingga tiba saat ini

Kekasihku
Kini kulebih bahagia
Tanpa dirimu disisi
Menyakiti, meracuni hati ini

Setapakku melangkah jauh
Setapakku meninggalkan
Setapakku mensyukuri kebahagiaan
Yang kukecap hari ini

Kekasihku
Kini kulebih bahagia
Tanpa dirimu disisi
Menyakiti, meracuni hati ini

Kekasihku...
Kusimpan satu rahsia
Takkan pernah aku buka 
Hingga tiba saat ini

Ulang Korus

Setapakku melangkah jauh
Setapakku meninggalkan
Setapakku



Selamat Hari Khamis!!


Alkisah pagi tadi..
Harini pergi keje naik teksi sekali dah separuh jalan baru perasan dalam purse hanya ada RM1..
Gara-gara petang semalam aryan bising-bising nak beli air kat matahari mall.
Bawa keluar duit je,lepas settle beli air aryan letak balance kat atas almari..
So pagi tadi dengan pantas nyer terus pi keje tak ambil duit atas almari..
Sampai je opis mintak abang teksi tu tunggu kejap ingat nak ambil duit kat opis ni la, pinjam dulu..
Nasib baik abang teksi tu selalu naik, tinggal pon area rumah..so kata nyer tak pe la..kemudian nanti bayar..
Ko rase?? malu nyer lahai..rasa nak sorok muka bawah kerusi teksi..wakaka..

*Nasib baik harini ganti posa..


25 Mac 2015

Bento Arfan#91: Rasmi Box & Food Picks Baru..

Happy wednesday uols..


Bento arfan harini yang ke 91..
Rasmikan box dan food picks baru..
Eh, lapik pon baru gak tau ^_O
Simple je, hotdog dan roti bersma jem strawberry..


24 Mac 2015

Bersemangat Kembali..

Pagi ni terlewat..bento pon tak ada..
Hanya beli nasi lemak dan roti mamak motor je pagi ni..
Tak dan nak deco..
So moh tempek bento tools yang baru dibeli..



Barang yang dirembat di Daiso Setia City Mall..
Orang tengah bersemangat kembali ni..jangan dihalang..hahaha..
Hope berterusan la...

23 Mac 2015

Jom Main Main Belon!!


Okay anak-anak jom kite pergi main belon!!!
Anak-anak jawab 'Yeeay..'



1st time datang Setia City Mall dulu, tak sempat nak main belon besar ni..
Sebab sampai dah petang sangat..


So ni kita datang repeat balik untuk main belon..


Abang aryan pandai la main..


Arfan orang tarik benda tu..dia pi renjis..
Habis basah orang keliling kena tempias air belon tu..
Arfan awat kepit kaki lagu tu..hahaha..


Papa tengah tunjuk ajar kat anak-anak..


'fish..fish' bak kata arfan..
Dah habis main belon..bawa tengok ikan pulok..


Beli la makanan ikan ni..suruh anak-anak bagi makan ikan..


Yang isi arfan ambil makanan ikan, ingat nak bagi ikan makan..
Sekali dia masuk mulut..
Aikk, dah menjerit mak ko kat situ..de mamat sebelah tu pandang kat arfan dah..huhu.
Arfan ni semua dia nak telan la..


Pastu bagi diaorang berlari sana sini dulu..
Sebelum nak balik...
Eh, tapi sebelum nak balik singgah daiso dulu jap pa..hihih..

Bento Arfan#90: Hai Mommies!



Bento arfan harini..
Maggie goreng bersama telur dan nugget tempura..
Terlebih rajin pagi ni,siap deko bagai yee..


*tension nyer la kamera hp belakang yang scrash ni tak baiki lagi..ni snap pakai hp my niece


20 Mac 2015

Muffin Chocolate Ready Mix


Mulakan entri dengan picca muffin chocolate yang ahkak buat semalam..
Semalam ahkak el..so petang tu buat la muffin..
Kan haritu aryan tuntut buat kek untuk dia..
Selepas dia tak dapat nak makan cheese cake orang order tu..
Semalam buat 1/2 adunan 250 gm dari 500 gm..
Dapat la 12 pcs muffin..


Aku guna tepung ready mix je..ambil muffin chocolate..
Opisamate tolong beli kat Bake With Yen..macam-macam ada, muffin blueberry, muffin oren, muffin pandan..
Lepas ni nak try beli muffin blueberry..
Ni brand Lemoco..kalau pergi kedai bakery diaorang dah packing siap..ada label nama kedai bakery tu..
Yang itu pon bolej..janji ready mix..

Senang beli tepung ready mix ni..nak-nak orang tak pakar membaking macam aku ni kan..
Uols hanya campur telur, air dan minyak je..kacau-kacau masuk dalam acuan..bakar..siap!!
Bak kata dayu 98% insha Allah jadik punya..
Kalau nak buat adunan sendiri, ada masa jadi..ada masa tak jadi..
Lepas ni kalau nak buat muffin aku beli tepung ready mix je dah..


*Khas untuk wiena, sila try beli tepung ready mix ni @_@




Bento Arfan#89: Simple Sesangat

Salam jumaat uols..
Al-fatihah...amin..


Okay nak up picca bento arfan pagi ni..
Simple sesangat bento harini..
Muffin chocolate homemade dan buah tembikai susu..
Ada bekal nasi gak bersama telur goreng je..malas nak deco sebab seaweed tak ada lagi..
Next entri up pasal muffin chocolate ni..
Okay, nak settle keje dulu...


19 Mac 2015

18 Mac 2015

Sepetang Di Blue Lagoon, PD..

Hari ahad haritu, papa ajak pergi PD..
Sempena cuti sekolah kot..tu pon dah pukul 2 petang baru gerak..
Sebab jiran sebelah rumah, ada buat kenduri..so akan nak blah awal lak kan..


Settle makan tengahari kat kenduri, baru gerak pi PD..
Bawa ma sekali..sebab tak ada sapa kat rumah..ma pon ajak singgah rumah kakak nyer..rindu kakak nyer la tu..
Adik aku pon bini dia dah bersalin..pantang kat rumah nye..so adik aku sekarang cuti je balik rumah mertua jumpa baby la..
Ah, tu lain entri la pasal anak buah baru ni..hihi..

Arfan separuh jalan dah tido..masa tido dia pon kan..
Lepas tu aryan pon tido gak..aman sikit..hahah
Kalau tak, ada je 2 beradik ni..

Kitaorang ikut KLIA, so akan tembus rumah makcik aku dulu..pastu baru ke pantai..
So singgah rumah cek mah dulu, pastu ma kata dia nak duduk kat rumah cek mah la..tak mau ikut pi pantai..
Gerak la ke Blue Lagoon pulak..papa memang suka ke blue lagoon dari Teluk Kemang..
Sampai je dapat parking..ye la orang dah puas berendam nak balik dah..ko baru nak sampai..


Arfan masih tido lagi..aryan je dah bangun..
Papa bawa la aryan dulu, ambil angin laut..cuaca pon panas lagi..
Tup-tup balik ke kereta bawa plastik..papa beli baju dan seluar nak mandi pantai kata nyer..
Aku lak tak bawa baju basahan aryan arfan untuk mandi..bajet tak mandi pantai la sebab gerak dah petang..
Cuma bawa sepasang baju standby if baju kotor ke, tak pon gerak balik malam..nak mandi sebelum balik ke..
Aku cakap la, tak bawa baju basahan nak mandi budak-budak ni..sudah nyer papa beli la seluar baru untuk aryan dan arfan nak mandi laut..
Beli tikar gak untuk aku bersantai..kuang..kuang..


Suka ye koorang dapat mandi laut..
Untuk arfan this 1st time la tak silap aku dia mandi laut..
Petang air dah surut lak..


Mama duduk bersantai atas tikar, di bawah pokok kelapa sambil ditemani angin laut..
Wah, syiok nyer..relax sungguh..
Mama tak join mandi sebab 'cuti'..


Tiba-tiba aryan naik, nak air kata nyer..
Ambil air dan kopok kentang dalam kereta..
Kemain minum dan makan kopok..lapar la tu..


Tak lama budak cinonet ni pon naik dengan papa..
Sampai je terus capai kopok..ah, masing-masing dah lapar la tu..
Aryan nak mandi laut lagi, tapi dah petang kang nak ambil nenek lagi..
So pujuk kata nanti kita datang lagi..
Papa bawa diaorang mandi..settle kan pakai baju terus gerak rumah cek mah balik..


Ingat sebelum gerak balik nak pi makan dulu..
Macam biasa, papa nak pekena asam pedas..tapi masa otw rumah cek mah 2,3 kedai asam pedas dah tutup..may be buka tengahari je kot..
Pastu cek mah kata dia dah masak..so makan kat rumah cek mah je..
Kena lak lauk ala-ala nogori..mamat baju biru tu menambah wokay makan..sampai peluh-peluh..


Ni la cek mah, kakak ma..suami dia pon dah meninggal gak..setahun sebelum arwah abah atau sama tahun dengan arwah abah..
Pukul 8.30 malam baru gerak balik..singgah lak kat KLIA2 sekejap aryan arfan nak tengok aeroplane..
Sampai rumah pukul 10.30 malam..
Esok nyer, rasa malas je nak pi kerja..letih tak hilang lagi..huhuh..

Happy Wednesday!!


17 Mac 2015

Bento Arfan #87&88: Tema Roti

This week ramai yang cuti dari berbentokan..
Sebab cuti sekolah..tapi aku ada gak buat bento untuk arfan..
Ye la, ken arfan nyer bento memang untuk bawa kerumah babysitter dia je..

Nak up 2 picca bento arfan, bertemakan roti ye..hahah..
Bento arfan yang ke 87 pada 13/03/15..

Roti bersama kari daging, oat choco dan buah tembikai susu..

Bawah bento arfan#88 harini, 17/03/15..

Roti, biskut dan buah tembikai susu..
Pagi ni kelewatan, so sap-sap soi la buat..huhuh


16 Mac 2015

24 BE On Going..




Pagi ni buka nuffnang..sekali tengok 24 BE tengah on going...
So happy.. :-)
Alhamdulillah..

Mr. nuffnang!!


Sebab Awak Comey, Saya Beli..



Haritu pergi guardian beli barang mandian untuk aku..
Sekali nampak perfume enchanteur ni..
Kiut je botol dan kotak dia..pastu murah dan wangi lak..
Terus rembat sebotol..
Sebab botol nyer kiut miut, letak dalam handbag pon nampak comey..


13 Mac 2015

Order Simple Cheesecake

Salam jumaat uols...
Al-fatihah...

dari pandangan depan
Disebabkan aku post pica cheesecake yang aku buat haritu..
Ada bff aku wasap nak order cheesecake tu..
Puas ku menolak sebab tak cornfident, untuk makan sendiri dan family bole la..
Dipujuk rayu, kesian pulak..kang mengidam susah lak..
So terima gak la..pastu tanya my sis along "yang kek orang buat tu rasa okay ke tak? sebab kawan orang nak oder lak"
Along kata okay sedap je...hihih..pastu dia tau aku nak buat untuk kawan, dah dia pon suruh buat sebiji untuk dia..

dari pandangan atas
Hari sabtu pi cari barang..hari ahad pagi membaking la aku dua biji cheesecake..
Mahal bebenor aku rasa strawberry sekotak RM14.99..nasib baik cukup untuk 2 biji kek ni..

Dah aryan lak buka peti ais, nampak kek ni..
Dh merengek nak makan kek..adoii..ni bukan mama punya la..
Pastu kata nanti mama buat untuk ayan..tapi tak berkesempatan lagi..tengok la weekend ni ke ye sayang..

Pastu dapat komen dari ita, anak-anak dia berebut-rebut..haha..
Along pon cakap sekali hadap je dah habis kek tu..sampai husband dia wasap aku cakap sedap...
Hihihi..orang suka dan okay..i is alhamdulillah..


12 Mac 2015

Bento Arfan#86: Pasta

Bento arfan untuk harini 12/03/2015..


Terlebih rajin pagi ni, rebus pasta..pastu buat pasta spiral goreng..
Nak habiskan pasta spiral ni..
Pastu tengok ada balance lagi 4,5 biji strawberry haritu buat cheese cake orang order..
Sebiji dah busuk..so moh bekalkan arfan..

Eh, belum cete lagi pasal aku buat cheesecake orang order haritu lagi laa...
Okay next entri..

11 Mac 2015

Simple Celebration 2nd Beday Arfan..

Seperti yang dijanjikan, beday party untuk arfan tahun ni tak dapat buat..
Just celebrate dengan kawan-kawan blogger mama haritu je..
Tapi kan mama dah cakap, nak gak celebrate makan kek untuk arfan..
So last week, hari sabtu baru berkesempatan..just pi Wondermilk kat Citta Mall je..


Budak yang dirai..suka dia tengok cupcakes ladybird dan lilin tu..


Pastu mama dan papa nyanyi la lagu beday untuk arfan..
Abang aryan dia sibuk tiup lilin tu nak bagi padam..geram jee..
Dah habis suruh arfan tiup,lambat nau nak padam pon..
Abang aryan tolong sekali, baru padam..



Pastu order 4 biji cupcakes..
Harus ada red valvet dan rainbow cupcakes..dan kopi cap rusa..


Papa kek dia kurang sikit..dia bukan pengemar kek..


Bini dia pengemar kek..hahah..


Ah ni, sampai ke lubang hidung krim nyer pon aryan..


Aryan pandang papa..
Tak kuasa nak layan mama ni..baik makan kek ni..


Habis penuh krim kat mulut..


Adik makan kek ke, menjerit sampai kuar urat tekak tu..
Habis satu cupcake ladybird tu..cupcakes tu size besar sikit dari yang lain..
Sebiji RM5..

Bole la ye dik, simple celebration untuk kamu..
Tahun depan kita celebrat buat beday party sekali together dengan baby baru ayahsu ye..