Assalammualaikum uols..
Salam ramadhan dan Al-fatihah..
Semalam terlebih rajin nak buat dessert untuk berbuka puasa..
Almaklum la balik keje awal..so sempat la pi beli barang..lagipun tengok serbuk agar-agar ada..
Terus nak buat agar-agar roti..
Bahan-bahan:
- 2 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 10 gram serbuk agar-agar
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu butter atau magerin (cairkan)
- 3 1/2 cawan air
- 2 sudu besar serbuk koko dan color hija
Cara-cara:
Salam ramadhan dan Al-fatihah..
Semalam terlebih rajin nak buat dessert untuk berbuka puasa..
Almaklum la balik keje awal..so sempat la pi beli barang..lagipun tengok serbuk agar-agar ada..
Terus nak buat agar-agar roti..
Bahan-bahan:
- 2 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 10 gram serbuk agar-agar
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu butter atau magerin (cairkan)
- 3 1/2 cawan air
- 2 sudu besar serbuk koko dan color hija
Cara-cara:
- Didihkan 3 cawan air, serbuk agar agar dan gula kedalam periuk.
- Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan 1/2 cawan air. Masukkan ke dalam periuk agar agar yang sudah mendidih tadi.
- Masuk kan butter/magerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. Mati kan api.
- Bahagikan kepada 3 bahagian. Bahagian satu warna asal, satu lagi campur kan koko dan satu color hijau.
- Ambil sesenduk warna asal tuang ke tengah tengah bekas puding. Kemudian ambil satu senduk warna coklat tuang ke atas warna asal tadi.
- Biarkan puding bergerak sendiri tak perlu ratakan atau kacau.
- Ulang proses 5 sehingga habis. Ketika me'marble'kan puding hendak lah cepat untuk mengelak kan puding membeku.
- Bila dah siap biarkan seketika. Kemudian masuk kan ke dalam peti ais.
- Sedap dinikmati bila puding dah sejuk.
wah menarik...nx time bole try wat..tq share resepi :-)
BalasPadam