29 Jan 2016

Jalan-Jalan Port Dickson

Last week cuti 3 hari, so bawa la aryan arfan jalan..
Siap-siap dulu pukul 12 tengahari..siapkan beg pampers,baju spare dan susu arfan semua..



Pukul 12 lebih gerak..padahal tak de destinasi lagi nak ke mana.
Bajet area selangor or k.l je la..
Tup-tup papa kata jom la ke port dickson


Sampai la kami ke p.d..
Si aryan dengar port dickson, 'mama kita nak mandi kolam ke?'
Mandi kolam pakej dengan tido hotel la tu..
Nanti la ye anak-anak, ada rezeki kita tido hotel nanti..
Pusing-pusing dulu area p.d..tak ada keluar kete pon sebab cuaca panas sangat..



Pastu dah lapar singgah cari kedai makan..
Papa pergi kedai makan asam pedas yang selalu kami makan kalau pergi p.d..
Sekali 2 kedai tu dah habis asam pedas nyer..
So cari je la kedai yang mana ada..


Budak ni dah tak sabar nak makan..
Sampai nasi ayam mama dia punya, dia tanya dia punya mana..
Sabar aryan oii..mula-mula nak nasi ayam..
Pastu dengar papa order laksa dah nak laksa lak..
Yes aryan hantu laksa..tu ikut perangai papa..


Petang sikit gerak ke Muzim Tentera Darat..
Arfan dah nampak aeroplane tu masa sampai..dah suruh singgah..
So cakap dengan petang sikit, sebab cuaca panas sangat pukul 1,2 tu..






Tengok anak beranak pakai selipar..
Malas nak sarung kasut masing-masing..hahah






Dalam muziam ni aryan asyik la suruh snap picca dia..
Kalau tak kemain payah..
Siap panggil 'mama kat sini tangkap gambar adik'
Ok layankan je la..











Tengok muka jee..hahaha


Dah penat pusing 1 muzium..
Duduk jap kat kerusi yang ada..
Sempat wefie..tup-tup hujan rintik-rintik..cuaca tak mendung sangat pon.
Dah semua kelam kabut turun masuk kete..

Sebelum nak balik singgah jap pantai..
Pantai Cahaya Negeri baru siap dari renovate..
Haritu pergi still renovate..


Tengah tengok pantai, sekali papa kata 'macam kenal je kete yang masuk parking tu'
Rupanyer maklong sedara papa..haha..
Keluar la kami bersalaman..borak-borak kejap..
Maklong sekeluarga datang bawa anak-anak mandi pantai..
Pastu papa aryan arfan pergi la ambil angin pantai kejap..ni baru lepas hujan tu tingkap ada air hujan..
Aku stay dalam kete je la..malas nak ke pantai sana..aku pon dah start sakit kepala..maybe sebab cuaca panas sangat kot tengahari tu..
Pastu dalam pukul 6.30 gerak balik p.j dah..dalam kete dah tak shawl lilit, aku buka selempangkan je..
Bagi sejuk sikit kepala..huhuh..

27 Jan 2016

21 Jan 2016

Dobi Layan Diri Sendiri


Semenjak mesin basuh rosak ni..berkawan baik la kite dengan dobi layan diri ni..
Kalau tak sebelum ni, tak reti guna pon..hahaha..
Dobi layan diri ni bersepah-sepah dah sekarang..ada 1 kawasan tu, sampai 3 kedai dobi kat situ..
Ada yang sebelah menyebelah lagi..saingan sengit tu..hihih
Tapi tak ada la hari-hari ke dobi ni..kalau dah cuci dan kering nak dekar RM10..
Hari-hari mau rabak gak poket..

So kite kumpul la 2 hari sekali or 3 hari sekali ye..
Mengunung la kejap kain tu..
Moh la mengumpul duit beli mesin basuh baru yee..
@__@



19 Jan 2016

Spotlight The Mines

Assalammualaikum uols..
Nak cete weekend baru ni gigih aku ajak papa bawa pergi The Mines..
Aku sejak terjebak dengan planner ni..bila orang post pasal aksesori untuk planner laju je search kat mana..
Agak-agak bole pergi terus ngendeng papa ajak pergi..

Ni yang aku tau kat Spotlight banyak jugak item untuk planner..
Spotlight ada dekat IPC Mutiara Damansara sana..tapi ada gak kat The Mines..
Nak ke Mutiara Damansara, papa memang tak nak la pergi kot..semak kata nyer..jem la tu..
So ajak ke The Mines la..pergi dalam pukul 2 lebih..time orang keluar la ni..
So hazab la ko nak dapat parking..berapa kali pusing la kat dalam tu baru dapat parking..stress papa ko dah..huhuh


from google
Ni la rupa Spotlight nyer..
Bila sampai pintu, macam kecik je tengok..rupa nyer dia kena masuk ke dalam dan dalam lagi..
Besar gaak rupa nyer..macam-macam barang la ada..
Serius sume cantik-cantik..nampak barang dia exclusive..
De gak barang yang aku dah aim if ada rumah sendiri nanti..hahaha
Tapi tu la, barang kat sini expensive sikit..so sebelum beli buat bajet dulu..tak pon menabung bulan ni beli ini..bulan depan beli itu..hihih

Kembali kepada plan asal, terus la mencari dekat area diy..


Tiba-tiba nampak penuh washi tape..aduhhh..
Tapi design tak banyak..tapi dah buat mata aku berpinar-pinar..


Nampak lak clear stamp..
Tak banyak design yang tinggal pon..may be dah habis stok kot..
Tapi ada gak aku rembat satu..


Ni yang aku beli kat Spotlight untuk planner aku..
Washi tape, sticker & clear stamp..

Tak bole nak memilih dan meneliti dengan aman..
Ada budak dah berzikir..'nak beli mainan bole tak mama?' si aryan la tu..
Dia tengok banyak toys, dia pon dah tentu arah gak..

Arfan gak steady, tunjuk bola kecik sebiji RM5 rasa nyer..
Aryan tunjuk lego berapa puluh tah..sory tak ada mama nak beli sebab kalau kamu main pastu simpan elok-elok tak pa..ni nanti mana-mana dia letak or campak kang lego tu..
Pastu pujuk suruh ambil lain, ok dia tunjuk pedang ketot RM6 kot..
Selamat!!!!

Pastu aryan 'mama kita pergi makan dulu la..lapar'
Pandai sekarang asal keluar jalan je, ajak pergi makan..


 
Singgah makan kat Texax Chicken, tiba-tiba rasa nak makan scone dia tu..huhuh..
Lepas makan terus balik..si arfan dah buat perangai dalam tu..
Habis basah baju dia dek tumpah air..
Gerammmm je mama tau...

 

12 Jan 2016

My Happy Planner Dec 2015 & Aksesori Planner

Harini nak cete pasal planner kite punya lak la..
Ni nak up layout planner kite bulan Dec 2015..


Minggu pertama..
Theme : Owl & Pink


Minggu kedua..
Theme : Green Turqouise


Minggu ketiga..
Theme: Flower, Blue & Pink..


Minggu Keempat..
Theme : Red

Siap bertema bagai planner ko ye ana..hahha..
Masa ni pon aksesori untuk planner tak complete lagi..
So guna je yang mana ada..tak pon google kat intenet print je..

Yang bawah ni lak..aksesori aku beli on9 kat ig..
Banyak dah orang kite jual aksesori untuk planner..
Tak payah nak order oversea pon tak apa..


Atas aku order ink untuk stamp..
Tq @kraftinie untuk free gift tu..


Yang ni lak aku order washi tape..dah menambah koleksi washi tape..
Tq @stationerylover_my untuk free gift..


Yang ni aku order acrylic block..untuk main cop-cop nanti..hihih..
Tq @amyno29 untuk free gift..



Yang ni beli kat kedai buku popular di Amcomp Mall..
Ayat-ayat tu la nanti yang nak distamp kat planner kite..
Kat popular amcomp tu je yang ada..tak banyak barang untuk planner..

11 Jan 2016

Planner 2016, Murah Uols!!!

Assalammualaikum uols..
Monday blues lor..hahaha..

Ni nak cete sejak dah terjebak dengan planner sekarang ni..
Asyik tengok orang decorate planner dekat ig je..
Cari ilham nak deco planner..
Kadang-kadang blur, tak tau nak deco macam mana dah..
Tak pon nak tulis apa kat planner..
Tak pon ig yang jual aksesori untuk planner..
Adoii...hahaha

Tiba-tiba pagi ni nampak ada kat blog, orang jual planner 2016 yang murah..
So sapa-sapa yang baru nak berjinak dengan planner..may be bajet tak besar..boleh terjah ig/fb/blog Shakina Farhan..
Meh aku tempek sikit planner dia kat sini..mintak izin ambil picca ye tuan blog..


Planner ni islamic planner..macam ada page untuk menu planner untuk bulan ramadhan nanti..
Pastu ada page untuk saving challenge..monthly expenses tracker..
Syiok la la planner ni..dah la cantik dengan coloful nyer..
Aisshh, nak tau sendiri pi terjah ye..
Hanya RM30 sahaja untuk 1 planner tak termasuk postage la ye..
PREORDER BATCH KEDUA (last batch ye) - 2 JAN - 14 JAN (POSTAGE 18 JAN)
Aah, ada 4 hari je lagi ni sapa nak order...cepat-cepat...

Aku nak order risau lak nanti 2,3 planner tak terlayan lak..
Yang ada 1 tu pon kadang blur nak tulis apa..
Just share kat sini untuk uols yang cari planner murah plus cantik dan kualiti bagus..



 

8 Jan 2016

Tak Daftar Sekolah Lagi!!!!


Adoooii...anak baru je seminggu start sekolah tadika..

Tapi omak nyer dah nyer dah pening sebab tak daftar lagi untuk sekolah darjah 1 tahun depan..
Ramai yang kata agak lewat ni tak daftar lagi untuk darjah 1..

Masalah nyer nak sekolah mana pon tak tahu lagi ni...
Yang dekat ke yang jauh sikit ke..
Macam-macam nak kena pikir..transport lagi..sekolah agama lagi..
Ahhh, sakit kepala dah ni...


6 Jan 2016

Random Foto Cuti New Year..

Assalammualaikum uols...
Cuti new year 3 hari tak ada kemana pon..
Sekolah dah nak mula..bawa pusing-pusing jo la..



Malam tu just tengok bunga api kat sunway pyramid je..
Abang aryan ko dah tido dalam kete..
Arfan je excited tengok..


Hari jumaat duduk rumah je la..
Petang pon hujan tak silap..
Buka peti ais, ada donut frozen..
Moh goreng letak nutella..buat air nescafe panas..
Eeeemm..layan..tapi aryan lagu suka dengan gula..

Sabtu dah start bersin-bersin..
Okay, flu dah mari..hidung dah merah-merah..tekak dah perit..
Petang bawa arfan tengok aeroplane kat airport subang la..mana lagi..



Otw nak balik dari subang airport singgah sekejap citta mall..
Kejap je pon sebab petang sangat..dah flu, rasa nak minum air panas..
So singgah beli latte panas kat chatime..pastu beli mocha ais..untuk arfan..aryan tak nak kata nyer..
Pastu terus balik rumah..

Ahad duduk melepak dirumah je..
Pastu cari baju sekolah aryan..
Tu je la cete cuti new year kami..