30 Sep 2015

Jom Jejak Kaki Ke IOI Mall Putrajaya

Ahad lepas saja bawa aryan arfan jalan-jalan sempena hari terakhir cuti panjang ken..



Pusing punya pusing tak tau nak kemana pon..
Mula-mula duduk belakang dengan my lil boyfren..
My 2nd lil boyfren duduk depan..
Alih-alih dah berebut dua-dua nak duduk belakang..
Last sekali tertido dua-dua..



Dah koorang tido kat belakang..mama berganjak la kat depan..
Lama oit tak duduk berdua macam gini..
Kalau aku duduk depan nanti ada yang menyelit sekali..silap haribulan dua orang menyelit kat depan tu..

Last sampai kat putrajaya papa kata jom pi mall baru tu..
'ioi mall baru tu ek..jom'
Boleh pusing-pusing tak jumpa, dengan minyak dah menyala..
Papa kata cari stesen minyak dulu la..masa nak cari stesen minyak tu baru nampak mall tu..cit.



Ada jualan lego kat bawah..
Si aryan dah tarik tangan suruh pi sana..
Pastu dia nampak lego aeroplane..dia tunjuk kat arfan..
Apa lagi budak tu nak laa...kalau murah tak apa la..ni mahal pastu kang main kejap..pastu campak pecah..lebur duit..
Dah melalak arfan kat situ..sampai de sorang pompuan tu pandang kami senyum..dia paham la tu budak nak barangkan..


Sepanjang jalan menangis..pastu nampaki kedai jual belon sabun ni..terus senyap tunjuk nak belon tu..
Pastu aryan dah penat..dia cakap 'mama penat la..nak duduk'
Dia pon tak berapa sihat badan dedar..dukung la aku terus pi cari makan..dia aku rasa ringan sikit kot dari arfan..hahah
Tu pon tak tawaf habis..
Tak tau nak makan apa, nak rasa yang burger shack..alaaa apa nama nyer..penuh tak ada meja kosong.. Sudah nyer pilihan terakhir masuk je la kenny..
Dah dalam kenny tu budak ni suruh bapa nyer tiup belon..tak kasi, menangis..haaaishh laa..


Hawaq aku senyum macam tu..
Abaikan la tuan belog senyum macam tu..


Arfan ni kan nak mengerjakan air je..
Nak-nak nampak buih-buih..
Habis comot..


Okay dah sampai jom makan..
Papa kalau pilih macaroni cheese memang tak makan la..




Pastu sebelum balik nampak sangkaya..harus la try..nak gak rasa apa yang orang kata sedap tu..
Sedap gak la,  aiskrim tu rasa kelapa...tu pon dapat rasa sikit..
Aryan arfan merebut nak makan..
Huaawaa..batu belah batu bertangkup..
Telan la aku..makan la aku..
Aku kempunan aiskrim sangkaya....
@_____@
 

 

29 Sep 2015

Hospital Pantai Melaka

Masa cuti aidiladha haritu, pagi sabtu tu dapat call dari abang sedara bagitahu yang pakcik aku,ayahmar dah tak kenal sapa-sapa..pastu dah tak sedarkan diri kat hospital..

Ayahmar ni abang kepada ma (mak aku)..
Dia memang tak sihat pon banyak penyakit..dia pon dah dialisis buah pinggang..
So lepas tahu berita tu..ma dah sedu sedan nangis...cete dengan papa,papa ajak la petang tu gerak..
Adik aku ewan nak ikut tapi wife dia keje sabtu tu..dia jaga baby thaqif..ikutkan dia nak ajak ahad la pergi..tapi papa tak nak sebab mesti jem nanti dengan orang yang baru pulang beraya..

Itu pon kami gerak pukul 3 petang..
Dah la sabtu tu jerebu teruk giler aku rasa..sepanjang kelabu je penglihatan..


Sampai Hospital Pantai Melaka dalam pukul 5 or 5.30 macam tu..
Pastu terus naik bilik ayahmar..tengok ayahmar tak ada..sorang pon tak ada..
Papa tanya nurse, nurse kata tengah dialisis..
Tunggu punya tunggu tak naik jugak..tanya balik nurse kami gerak pergi bilik dialisis lak..
Kat sana baru jumpa mama (wife ayahmar). tunggu lagi kat situ sebab belum settle..




Ni tengah menunggu la ni..sempat wefie dengan arfan..kualiti picca tak cun so kita buat hitam putih..
Aryan ikut papa pergi cafe hospital tu..



Budak ni nak bagi senyap supaya tak berlari sana sini, menjerit sana situ kat hospital tu..
Bagi hp papa ko..tekan la pe nak tekan..main la pe nak main..huhuh


Lama jugak la kami menunggu kat sana sampai ayahmar naik bilik..
Waktu ni ayahmar dah sampai kat bilik..




Ni la ayahmar aku..masa ni pon dia tak sedar..
Panggil nama pon tak buka mata..
Ma waktu ni dah leleh airmata..sedih tengok keadaan abang dia macam tu..
Ayahmar ni pon baru lepas operat potong kaki jugak..tapi atas buku lali je..
Dah tengok ma nangis, aku pon dah mengenang airmata gak..

Semoga ayahmar sedar dan sihat hendaknya..amin...


28 Sep 2015

Hari Raya Aidiladha 2015


Tak ada banyak cete dan picca pon untuk hari raya aidiladha ni..
Selain  duduk-duduk dan makan jeee....huahuahuaa..
Pagi raya tu kecoh gak la rumah, angah, ewan..lewat sikit bau along lak sampai..
Dia pagi tu raya sini dulu pastu terus gerak balik mersing rumah mak mertua dia..


 Menu untuk pagi raya adalah nasi impit, ketupat palas, kuah kacang dan rendang daging..



Menu untuk tengahari merangkap petang adalah nasi tomato, ayam masak merah dan arca timun..



Anak bujang i tak bersamping..omak nyer ni malas la nak pakaikan samping..


Dah kenyang...duduk-duduk la...geng baju color hijau tu adik aku dan wife dia..baby thaqif pon berhijau gak..
Pastu tu baju color warna warni tu family angah aku..tu pon baru separuh je pica family nyer..ada lagi yang tak sempat snap..


Ni geng purple family along aku..


Ni tuan belog geng biru..tak dan nak snap picca sefamily pon..
Lagi pon sume baju raya aidilfitri haritu..so tak perlu la snap full..
Shawl je baru dari @biscuits_jacob..so aci la snap atas jee..haha






Petang tu baru pi kubur abah..kami tak nak pergi pagi, mesti nanti ramai orang sampai jem kat kubur tu...
So decide petang baru pergi..petang tu pon ada jugak orang kat kawasan kubur tu..
Dah merimbun pokok tasbih tu..sampai dah terlindung batu nisan nyer..
Assalammualaikum abah..ana balik dulu ye..

Muziam Tentera Udara Diraja Malaysia



Assalammualaikum uols..
Selamat kembali berkerja..i is jelous sebab papa still cuti lagi harini...arrgghh..
Sebelum buat entri raya aidil adha..habiskan dulu entri sebelum hari raya punya..

Bawa aryan arfan pi melawat Muziam Tentere Diraja Malaysia kat Sungai Besi tu..
Nak buek macam no, anak-anak minat aeroplane..
Ni kali ke 2 datang..1st datang masa arfan kecil lagi waktu tu..
Ni dia dah besar sikit dan dah paham, bawa lagi sekali datang..
Dah cuti lama, pagi-pagi ni tak tau nak bebel apa..moh je la ler layan picca..









Tengok la betapa sukanyer dua beradik ni...






Paling over suka ini budak arr...
















Okay dah muziam nak tutup dah..jom pulang..
Arfan tu dah start mengamuk tak nak balik..
Kamu nak tido sini ke arfan oiii..

*kualiti gambar tak berapa memuaskan..salah kamera hp ke apa ni..okay pa nak tukar hp..

23 Sep 2015

Esok Hari Raya..Esok Hari Raya..



Ahkak sekarang dah ada kat umah..
Saja harini ambil 1/2 day..kalau tak ambil kang silap hari bulan pukul 7 kat opis lagi..
Kesian la kat ma kat umah kang..

Ketupat palas in the making now..
Adudu..tak sabau nak makan lak..

Selamat Hari Raya Aidiladha Uols...

21 Sep 2015

Rose 4 Reines



Dapat gift dari opismate..dia baru balik holiday..
Tak tau la pi mana..tak cete,may be oversea rasa nyer..
Thank you..

18 Sep 2015

Happy School Holidays!!!



Suka ye kamu wahai anak...
Cuti 9 hari kata nyer..
Cuti-cuti jugak, kerja sekolah banyak tu cikgu bagi..
Sila buat ye Putera Myrza Aryan..

Happy School Holiday & Happy Weekend...

Salam Jumaat..



Al-fatihah..

15 Sep 2015

Cakoi Di Petang Hari Ahad

Assalammualaikum uols..
Seronok la aryan harini..tak payah pi school..esok cuti malaysia pulak..
Heaven ko kat rumah ye nak.. tak pe kasi can ye..

Ye la jerebu kan makin teruk...so elok la anak-anak cuti dari sekolah pon..
Bukan apa pon, untuk jaga kesihatan diaorang gak, nanti sakit kita jugak susah..
So hari sabtu baru ni papa keje sampai malam..
Ahad pulak dengan cuaca tak elok so memang terbantut kan mood nak keluar rumah la..

So petang ahad tu, dah duduk pikir nak buat apa untuk minum petang..
Teringat masih ada yis lagi kat dalam laci tu..
So pikir-pikir nak buat? donut dah try buat..google resepi, okay kita try buat cakoi je..

maaf rupa cakoi begitu rupa..hihih

Dah resepi untuk cakoi yang aku google..lupa lak ambil kat blog mana..maaf ye..

BAHAN BAHAN
(15-20 ketul)

400g tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar majerin
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat/susu tepung
1 biji kuning telur – tak letak pon boleh
2 sudu kecil yis
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng

CARA CARA

1. Masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk kecuali tepung dan minyak. Kacau sebati.
2. Masukkan tepung sikit demi sikit sambil uli. Jika dah tuang semua tepung masih lagi lembik adunan tersebut, boleh la tambah2 sikit tepung sampai menjadi doh. Alter2 lah sikit ye.
3. Uli sehingga doh tak melekat pada mangkuk. Rehatkan selama 30 minit untuk naikkan sikit doh tersebut.


cara bentuk cakoi mcm ni..pic frm google..

Penyediaan
Ambil doh tadi dan buat step seperti di bawah untuk dijadikan cakoi :
1. Canai doh memanjang bentuk segi empat tepat.
2. Potong doh lebih kurang 1-1.5 inci.
3. Cantumkan dua doh yg dipotong tadi,
4. Ambil lidi dan tekan sikit bahagian yg dicantum tu untuk menampakkan lagi seperti cakoi. Pastikan lidi dicelup air sebelum berbuat sedemikian.
5. Sediakan minyak untuk menggoreng. Bila dah panas, ambil doh cakoi tadi. Sebelum dimasukkan kedalam kuali, tarik doh tadi memanjang. Gunakan api yg kecil sikit ye. Takut dalam tak masak pulak. Buat sehingga habis.
6. Boleh dicicah dengan sos kegemaran. *kite tak buat sos dia..just makan macam tu je..





So ini la menu petang ahad cakoi bersama nescafe latte...
Aryan paling makan banyak..arfan pon makan gak..


10 Sep 2015

Sambutan Hari Jadi Mak Lang & Danish




Ni kisah makan-makan dan sambut majlis hari jadi maklang a.k.a adik ipar(hidayah) dan danish kazen aryan arfan kat rumah mertua..
Pastu jemput sepupu papa gak dengan jiran tetangga..
Menu adalah nasi impit bersama rendang ayam dan kari ayam..
Mee goreng pon ada..untuk budak-budak gorengkan sosej dan nugget.
Ada koktail buah sekali from kak ipar..air sarsi..




Ni la beday gurl dan beday boy..hihih..
Maklang dan danish..



Kek aiskrim..sedap..sedap..


Mereka adalah sepupu..
Damia,danish, aryan & arfan..

Ini uchuk,acam, manja kededek mama ni..



Last sekali moh snap pica qyra dengan makngah ye..
Ini budak banyak ragam..oohh...