30 Jun 2015

STRESS!!!



2 harini banyak nyer keje..nan stop dari 9.00am hingga 5.30pm..
Tak dapat nak rest langsung..ni curi sikit masa nak luah perasaan jap..
Tu belum part de yang bebel-bebel..
Stress 2 harini tau..tak suke...tak suke!!!!!

25 Jun 2015

Ke 8 Bagi Anda, Pertama Bagi Saya

Assalammualaikum uols..
Salam ramadhan..



Harini dah 8 ramadhan...dah seminggu pon berpuasa...
Tapi bagi aku harini hari pertama puasa..paham-paham dah la ye..i ken pompuan..

*Harini kang mereka2 la nak makan apa ni..haishh..



23 Jun 2015

Tak Ada Tajuk..



Nak update tapi tak cete..
So moh kite tempek kepala 2 beradik ni..hahah..
Panjang dah rambut arfan..bergulung-gulung..
Curly vrs Straight..

19 Jun 2015

Teh Tarik Place, Ayer8 Putrajaya

Hari ahad baru ni saja bawa anak-anak ambil angin putrajaya..bawa tengok bird..sebelum buka sekolah..
Kesian aryan cuti sekolah tak kemana-mana sebelum tu..papa buzy keje memanjang..sabtu ahad pon kena keje..

Agak-agak dah puas moh ler pi minum..
Minum petang terakhir dihujung minggu sebelum puasa...



Aku pilih pi Teh Tarik Place kat ayer8..
Tak pernah try teh tarik place ni..
Pastu ayer8 ni shop lot baru..cantik je menghadap tasik putrajaya..



Papa order minum je..



Bersama anak bujang sulung..
Saja choose tepi tingkap menghadap tasik..



Teh tarik dan teh ais bersama roti bakar..
Aku order ni..



Budak ini order roti canai..
24jam dengan roti canai nyer..
Tengok pipi penuh..kesian abang aryan kena makan laju-laju sebab arfan dah mengamuk nak roti canai dengan pinggan tu sekali.
Letak roti canai abang sikit dalam pinggan lain tak nak..nak yang abang punya gak..



Muka puas hati dapat roti canai sebiji dengan pinggan nyer..
Geram tul budak rambut kerinting ni.tengok rambut dah panjang..
Suruh papa bawa pi potong,kata tunggu raya nanti..



Ada gak tangan yang ambil roti adik..
Tak cukup sebiji k aryan oii..



My kesayangan..
Hari hujung minggu hari bersama keluarga dan anak-anak..
Tak kisah la pi mana atau duduk rumah sekali pon..
Its our time...


17 Jun 2015

Ramadhan 2015



Ramadhan tiba lagi...
Sama-sama la kita menyambut ramadhan dengan sebaik mungkin..
Semoga ramadhan kalini memberi seribu pahala pada kita semua..
Selamat menyambut ramadhan uols..

Jangan lupa niat puasa ye uols..



Last Minit Tak Dapat Join :(

Sedih nyer last minit tak dapat join 2nd event group blogger aku tau :((
Sebab papa kena kerja pulak sabtu ahad haritu..
Dah la aryan tergolong budak yang dirai..
I is geram!!!!


2nd event ni pada 7/6/15 haritu..
Diaorang siap booked homestay lagi tau..kat taman pinggiran putra..


Tme kali ni, Splash Party..
Mandi manda untuk anak-anak..mak pak tak ada..kolam tak muat lak kang..hahah..

So ni picca yang aku ambil dalam group wasap..
Walaupon tak join nak tempek gak picca kat sini..


Syiok je tengok anak-anak mandi..kesian aryan dan arfan tak dapat join..
Aku dah siap offer diri nak bawa kolam..bila tengok anak-anak mandi macam padat je kolam tu..terus rasa serba salah tau..sorry ye geng..
Pastu tak dapat jumpa 2 geng blogger dari jauh..onney dan rdna..


Tengok kek tu yang aku tak tahan..telan ailio tau waktu tu..huuhuaaaaa...
Kek seperti biasa dari fad..sila terjah ig @thesweetwonders..
Nampak cake topper picca aryan..kat kek putih belakang dan hujung sekali..


Seperti biasa kalau bab deco ofcos la hasil tangan dayu..
Dayu kalini dia buat frame baju lak..cantik beb..


Walaupon tak dapat join, still dapat doorgift gak..tq izza tolong ambilkan..aku siap suruh izza ambilkan gak cake topper dan frame baju yang ada picca aryan..simpan sebagai kenangan..
Doorgift seperti biasa hasil tangan yaya..kalau nak tempah sila pi jengok fb or ig Parteesandsuch..
Dalam dia ada pistol air..dah dapat 2 tetap berebut gak aryan dan arfan..mana tak nyer pistol air si aryan rembat dua-dua dia punya..mana tak menangis si arfan nyer..

Hope 3rd event nanti maybe dalam bulan 11 or 12 kot nanti, aku dapat join..
Anak-anak tak ada dah yang dirai..tak ada anak lahir hujung-hujung tahun..hihih..



Entri Tertunggak: Birthday Party Aqeef Firas

Ni last month punya cete ni..baru la ni nak update..
Harini pon baru dapat picca nyer..


Dapat jemputan dari opismate ida (sekarang dah jadi x-opismate) ke birthday party aqeef...
So sempat la cari hadiah last minit untuk aqeef..
Tiap kali aku buat birthday party aryan arfan ida mesti ada sambil bawa hadiah..


Ini la birthday boy nyer..kemain mulut nyer ye..
Aku datang dah habis acara potong kek..so ni picca dari emak nyer la..
Kek pon ida kata tak sempat nak tempah ikut tema oggy kesukaan aqeef tu..
Cuma sempat tempah cake topper je kat yaya..tapi ni tak nampak lak cake topper nyer..


Ni family ida..tema oggy dan turqouise..
Adra medina tu pandang kek nak makan ye...


Tengah bergosip dengan zura..ni pon x-opismate..dia kakak si ida tu..
Ala, nampak separuh nyer arfan..aryan dah pi kat papa..
Time ni pon makan dah laju-laju sebab arfan ke aryan tah dah buat hal..papa dah hint suruh caloo..


Sebelum balik sempat la snap picca dengan ida dan birthday boy...
Thanks ye ida untuk jemputan dan goodies bag..goodies bag dapat koko krunch dan mangkuk..tak sempat nak snap sebab aryan arfan dah makan dalam kete...


Ah, ni la cake topper yang ida tempah kat yaya tu..
So sapa-sapa nak buat kek sendiri untuk birthday bole la tempah cake topper ni untuk mencantikkan kek lagi..murah je pon cake topper ni..



16 Jun 2015

Selera Besar

Selera besar before puasa..muahaha..




Sekarang tempek picca makanan tak pee..
Kalau dalam bulan puasa mau telan ailio..

12 Jun 2015

Last Friday In Syaaban



Assalammualaikum uols...
Al-fatihah juga untuk arwah abah..amin..

Today is last friday before kita semua sambut ramadhan..
Sekejap je dah nak buasa..tup-tup raya..
Picca tak ada kena mengena cuma dah berapa hari aim nak makan apam..semalam baru dapat beli..so moh ler makan apa yang rasa nak makan before puasa ni..hihih...

11 Jun 2015

Hari Sukan Aryan

Bulan lepas 17/05/15 tabika aryan mengadakan hari sukan..
So biasa la emak yang over excited dari anak..
Pagi tu okay je bangun tak ada mengamuk pon..good boy..
Settle siap terus pergi kat tabika..diaorang buat sukan kat padang tabika tu je..
Agak lambat gak kami pagi tu sebab budak dan makpak dah ramai..

Bagi aryan beratur dulu pastu aku pergi register dan balik dulu..
Biasa la nak tunggu orang terhormat sampai pastu bagi ucapan..lama ken..


Agak dah settle sume bagi ucapan pastu dah nak start dengan tarian dulu..
Baru aku pergi..tabika sebelah rumah je..so boleh la dengar apa orang tu cakap..hihih
Ah ni budak-budak tengah menari bagai la..comey nyer tengok..



Lepas habis menari tu baru pi cari aryan..nampak je aku happy kemain..hahah..
Ni tengah tunggu turn dia punya acara la..
Aryan masuk isi air dalam botol..dia punya acara hujung..so lambat la sikit..



So meh snap picca dengan mama dulu sementara kita tunggu aryan nyer turn..


Okay turn aryan pulak..
Emak nyer yang berdebar bagai..hahaha


Time ni aku dah jerit 'aryan cepat isi..'
Dia isi kemain laju tapi mata pandang orang so air nyer yang masuk botol sikit..
Adoi la aryan..


Dah settle sume acara untuk anak-anak tabika dan makpak..
Terus acara penyampaian hadiah..
Time ni dah rush sebab dah nak hujan..


Its okay aryan walaupon tak menang tempat pertama or kedua or ketiga..
Aryan dah buat yang terbaik...mama proud of u..

Ada budak sorang tu, dia acara tiup belon sampai pecah..dia bole pegang je belon tu tak nak tiup..
Bantai gelak la kami yang tengok ni..mak pak dia pon tergelak-gelak tengok anak dia keras kat situ..hahaha..
Next year kita cuba lagi ye sayang..


10 Jun 2015

Last Day Di Melaka

Moh ler sambung entri terakhir di melaka ni..
Kemain lama nak habiskan cete nyer pon..

Pagi-pagi aryan dah ajak nak mandi kolam..
Cakap dengan dia tak payah la, lain kali la sebab risau lambat check out pulok..
Dia tetap nak mandi gak..


Ok la, kasi can bawa dia turun mandi cepat..
Cuaca pagi lagi la sejuk..budak ni darah apa ni..tak reti sejuk..aish...


Arfan tak yah mandi la..cuaca sejuk..selesema pon tak berapa baik lagi..
Dia pon tak heran nak mandi..tau kot sejuk..


Papa pon tak mandi..dia pon cakap sejuk la nak mandi..


Aku pon tak kuasa nak mandi..just jadi mandor tengok aryan je sambil snap picca dia.
Weols tak kasi dia mandi lama-lama pon..pastu ajak naik atas tukar baju dah sebab nak check out..

Settle sume dah jom check out kang lagi lambat kena charges..
Masa nak tunggu lift ni la lebam giler okay..asyik full jee..dari tingkat atas sampai je tingkat 17 or 18 dah tulis kat atas full..
Yang aku tingkat 15 lebam nak tunggu..last sekali dia tak tulis full tapi bila pintu buka nampak la penuh tapi papa ko dah tak tahan nak menunggu..sumbat gak masuk..nasib baik muat..itu pon weols dah check out lambat tu..

Settle check out masa nak keluar parking si arfan mengamuk pastu bagi susu dia mintak bantal busuk dia..dia seorang je ada bantal busuk..aryan dulu tak ada perangai macam ni..
Sekali cari bantal dia tak ada..ok sah tertinggal kat hotel..masuk balik parking, terus papa naik cari bantal..nasib baik ada nak..kalau cleaner dah buang nasib ko la..

Percubaan memakai tudung empat segi ala satin..okay macam failed je aku pakai..i is tak reti..
Dah tengahari kan terus la cari tempat makan..papa pergi asam pedas hajah mona..mak aii ramai orang kena tunggu turn..
So pi cari asam pedas claypot lak...tapi tutup pulok..
Berpusing-pusing la mencari restoran yang menyediakan nasi..banyak tutup la tengahari..pastu yang banyak open kedai cina..



Last sekali nampak fast food mcd..beli je la dulu untuk anak-anak..aryan pon dah mintak nasi lapar..
Aku siap call kawan alam maya lagi yang duduk melaka..so dia kata kedai nasi yang banyak jalan nak ke klebang laa..
So terus la pi klebang, singgah la makan nasi kat sana..pastu aku nak la beli coconut shake klebang..sekali mak aiii panjang giler orang beratur..papa pon dah cakap tengok ramai tu berapa jam lak nak tunggu..ok la, mak mengalah tak yah la beli..sob..sob..
Ye la kan cuti panjang, ramai la bercuti kat melaka ni..



Sebelum pergi pantai klebang nampak sign board muzium kapal selam ni..
Alang-alang dah sampai moh le singgah..
Masuk bayar ye bukan free..tapi tak mahal berapa ringgit je pon..


Okay anak-anak tak beri kerjasama lansung dengan mama..




Dengan papa sorang je okay..

Lepas tu terus melepak pantai klebang...
Bagi budak-budak ni main belon pastu siap naik kuda okay..
Time tu tak sempat snap sebab aku dalam kete, papa yang bawa budak-budak tu naik..
Mula-mula okay, pastu takut dah..


Dah puas melepak kat pantai klebang, petang tu gerak balik p.j dah..
Otw balik hujan pulok..anak-anak dah lunyai..
Picca pon tak banyak kali ni sebab papa tak bawa kamera gabak dia..ni sume pakai hp je..

Ok lepas ni kita boleh try hotel bayau lagoon pulok..
Tengok macam best sebab ada waterpark..


3 Jun 2015

Swiss-Garden Hotel & Residences Malacca - Day 1

Entri yang dah lama tertunggak dalam draft ni..
Nak buat macam mana ken..buzy mengalahkan bos..pprff..

Masa cuti panjang hari buruh dan wesak tu..bawa anak-anak cuti-cuti malaysia..
Rasa macam dah lama tak bawa diaorang tido hotel dan mandi kolam..hihih..
So macam biasa kalau bercuti, tempat aku yang pilih..sebelum pilih seperti biasa akan aku google dan baca blog orang yang pernah stay hotel tu..
Dan 1st time booking guna booking.com..


So jom anak-anak kita ke Melaka..


Destinasi yang aku pilih adalah hotel baru yang dibuka pada Disember 2014..
Ah nampak, aku google sepenuh nyer pasal hotel ni..hahah..
Hotel ni bawah dia shopping mall atas hotel..


Melangkah je masuk bilik..memang tiptop la bilik dia weii..cantik ok..
Naknak hotel baru ken..
Cuma nak komplen pasal lift dia..slow la lift dia..dah la hotel ni ada 20+ tingkat tak silap..
Pastu masa chek in hanya 2,3 je lift bole guna..orang dah la ramai..
Lama giler nak tunggu lift dia untuk naik ke bilik..chek out pon sama lebam nak tunggu lift..asyik full je lift nyer..
Dah la aku nyer tingkat 15..fuuuh..

So sampai je cepat-cepat snap pica pastu salin baju..
Aryan dah tak sabar nak mandi kolam..


Kolam dia kat level 9..permandangan kolam dia pon cantik uols..
Yang cermin tu, tempat gim dia..
Aryan tak sabar dah tu..


Minah baju kuning tu tengah mengelamun ke apo tu..haha..
Cantik kan view area kolam dia..


Ni kolam dewasa..
Ala-ala kolam atas bumbung gitu..


3 beranak tengah tahan kesejukkan..
Arfan la paling kesian..mengigil-gigil dia menahan kesejukkan..
Aryan dia sejuk, tapi still nak mandi lagi..tahan betul dia..aku pon tak tahan sejuk..


Sudah la aryan jom naik bilik..mama dan arfan dah tak tahan sejuk..


See mana tak sejuk..dah la kolam kat tingkat 9..
Dah air kolam sejuk..tambah lagi angin kuat dari tempat tinggi kat tingkat 9 ni
Tak ke double sejuk..
Hotel ni sebelah dengan sungai melaka..


Malam macam biasa la kalau datang melaka ni tak sah kalau papa tak perkena asam pedas hajah mona papa ni..
Kita orang dinner awal so ada la tempat..kalau lambat sikit full la jawabnyer,.


Sampai je aryan dah mintak nasi..so bagi dia makan dulu nasi lemak yang dah siap bungkus..
Lapar ye sayang..dah puas berendam..


Sampai je nasi kami, aryan nak lagi nasi..
Banyak betul dia makan nasi malam tu..
Arfan pon makan, tapi dah kenyang main la nasi tu..eiik budak sorang ni..geram..


Papa ko kalau dapat makan asam pedas..tak toleh dah kiri kanan..
Aku jugak sambil makan minum air..podas habaq hang..

Lepas makan, terus balik hotel..parking kete dulu..
Sementara ramai orang keluar pergi dinner..
Kang tak ada parking, kena pergi level lain cari parking..

Pastu turun bawah, dekat area hotel ni, malam ada tempat permainan..
Untuk kanak-kanak dan orang dewasa pon ada..
So pi la beli tiket sebab aryan dah tunjuk macam-macam dia nak naik..


Bagi arfan naik moto ni..yang siap remote dah full orang sewa..
So naik la moto ni dengan aryan..


Pastu aryan nak naik sampan buai-buai ni..
Apa nama tah..nak suruh mama ko ni naik sorry la..i kan gayat..haha..
So dia naik dengan papa..arfan tak bole sebab kecik lagi..
Pelik aku tengok aryan ni..sikit pon tak takut..siap senyum kambing lagi atas tu..
Aku yang cuak..de sorang perempuan tu siap jerit sambil tutup mata lagi..sebab dia makin lama makin laju dan tinggi..
Aryan siap request nak naik lagi ada..ah, no..no..sekali sudah..




Tengok budak-budak tu main kejap..pastu bagi makan aiskrim..
Jom balik hotel sebab arfan dah yayak..
Stop jap kat jambatan yang bercahay cantik ni..


Sebelum naik hotel sempat lagi singgah kat sini..ni bawah hotel je..
Penuh dengan cahaya lampu..cantik..ramai orang snap picca kat sini..
Ok la dah dapat snap picca ma, jom naik bilik basuh yak..