28 Feb 2011

Cake

Weekend hari tu...tak ada kemana pun.just duduk rumah je sebab papa kena kerja..petang lak tu..so tak boleh la kita nak berjimba2 dik..

So dah duduk rumah ingat nak buat kek..lagi lak semalam beday my young brother..lagi laju la aku kedapur pergi buat kek..buat kek coklat kukus je..nak bakar oven tu masalah sikit..leceh arr..

Kek Coklat Kukus Versi Ana Mama Aryan

Bahan-Bahan:-


1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair 
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 2/3 cawan tepung gandum
1 tsp soda bicarbonate *yg ini aku agak2 je*
3 biji telur


Topping Coklat:- 
1 paket coklat masakkan
1 paket coklat MM *ikut suka anda la nk hias pakai pe*

Cara membuat:-


- Campur koko, gula, susu cair, susu manis dan minyak ke dalam periuk.masak sebentar atas api yang kecil sehingga larut.tutupkan api dan biarkan ia suam.

- Panaskan periuk kukus berisi air secukup nye.

- Tepung dan soda bicarbonate di ayak bersama

- Telur dipukul hingga kembang dalam mangkuk yang besar.kemudian tuangkan campuran koko tadi dan dipukul dengan speed yang perlahan..*aku campukan sedikit esen vanila supaya tak bau hanyir telur tu*

- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati 

- Tuang ke dalam acuan yang telah dilengser dengan minyak masak.seperti pic di bawah:-


- Kukus selama 40 minit atau 1 jam sehingga masak..*seperti pic di bawah:-


- Sejukkan kek sebelum dihias dengan topping coklat.topping coklat tu panaskan coklat masakkan guna cara double spoiler *betul k ejaan aku*.  nak nampak topping tu berkilat campur kan sedikit minyak.

So ini la hasil nyer :-


Kek ini khas untuk my young brother..Hapy Beday Tengku Fadzli Edzuan..May Allah bless u..



ha, ni tangan sape lak yg nak merempat coklat mm tu..



Ni la beday boy....beday boy tgh potong kek..





26 Feb 2011

Happy 7 months

Hari ini, 25 Feb 2011 genap la aryan 7 months...

Sayang mama makin membesar dengan sihat..Alhamdulillah..

Pekembangan terbaru:-

~ Dah mengesot ke depan..kemain laju dh..
~ Dah start nak mengutip..
~ Paling suka intro/iklan tv3..de sekali tu, dia tengah tido..pastu tiba2 dengar iklan tv3..boleh buka mata tgk tv..dh abis sambung tido balik..macam2 la kamu sayang..
~ Bab makan lak - ikut mood..kadang mkn byk..kadang mkn sikit..tp aku rase dia mcam xsuka manis kot..aku de try campur nasi dgn kismis..dia xmau..biskut rusk tu pun dia xnak..
~ Naik walker pun dah laju..pastu suka tarik news paper, lapik meja..habis sume..
~   Petang je dia dah tau..mang dia akan d bawa keluar rumah..main kat playground k.kalau petang duduk kat dalam rumah.dia akan nangis..nak keluar..pandai betul kamu ye..
~ Susah makan ubat..kita bagi dia makan..dia akan semburkan balik..gerammm jee..
~Makin melasak..paling suka memanjat orang yg dukung dia..sekarang bergusti mama dengan kamu kalau nak pakaikan pampers & baju..


Mama dan papa sayang aryan banyak2 tau...



24 Feb 2011

Mengesot...

Yeeehhh..Aryan dah mengesot ke depan...

Punya lama mama tunggu step apa lak lepas aryan dah meniarap..

Kemain laju malam tadi dia mengesot ke depan sebab nyer dia nampak de paper kat bawah.dia nak ambil paper tu la, nak masuk kan dalam mulut..

Paper dah tak ada..mama dah ambil paper tu..nanti kamu bawa masuk mulut..pastu makan..no..no..no.

Sampai ke wheelchair nenek dah..



Ha, nak kemana lagi tu..

So lepas ni kena standby la..sebab dia dah start mengutip juge...

Part ni,papa bising sikit..sebab rambut mama banyak berguguran..

Dah sapu pun still de juga rambut..

Mama akan monitor aryan papa..

Don't worry...be happy look our son :-)



22 Feb 2011

I-City

Sudah lama mahu ke i-city ni..sejak pregnant lagi..tapi pikir balik baik bawa baby nanti,baru syok..so tunggu la baby keluar dari perut dulu...bila dah keluar tunggu pulak besar sikit.akan nak bawa baby kecik g jalan malam2..kang pe2 hal aku gak yang susah..

So ni bila aryan dah 6 bulan 3 minggu baru la aku berani nak bawa.

Ni otw...



Sebelum nak sampai aryan mengamuk nak tidur..so tidur la dia bila dah sampai..




Ha..dia sudah bangun..pe lagi kepala dia melilau-lilau tgk lampu..
sampai balik aryan tak buat hal..so behave..macam tu la sayang..kalau buat hal mama tak nak bawa aryan jalan2..







Ni papa sibuk nak tangkap pic naik benda alah ni..








Pic bawah ni aryan wif his kazen:-
Puteri Nurul Farhanah, Puteri Nurul Fairunnisa & Puteri Nurul Farizah





Last sekali pic tuan blog ni la..




19 Feb 2011

Rembat!!!

Aku rase susah noo nak dapat bb tight untuk bb boy...dari dulu aku cari..


Yang paling banyak bb gurl nyer la..frust...kalau de utk bb boy pn..alahaii,tak menarik hati langsung..
Warna tak meriah tul..aku nak la color yg dari jauh dah boleh nampak gitu..hehehhe..


Tiba-tiba lak hari tu nampak kat facebook orang jual bb tight yg memang sesuai sangat aku rase untuk bb boy..warna pun memang menarik tertarik hati den ni..


So pe lagi harus la rembat..bukan 1 or 2 tapi 4 aku rempat..walaupun dah tengah2 bulan ni..paham2 je la ye..tapi untuk anak bujang aku seorang tu,tak pe..mama sanggup ikat perut ..ye la tu ko ana.


Ni la bb tight yang aku rembat untuk aryan...cantik tak??




17 Feb 2011

Mrs Zach's First Give Away

Terima Kasih buat Ibu Rayyan

Sebab tag i untuk join Give Away ni

First time kena tag ni...huhuhuhu

Nak tahu lebih lanjut tentang Give Away ni..klik sini

1. Followers ke 96

2. Lengkapkan ayat:-
"Saya nak menang mrs zach's first give away kerana dah terang lagi bersuluh sebab ia PERCUMA.Bersesuaian dengan First Give Away dan first time saya di tag..So mencuba nasib la.kalau bertuah, alhamdulillah..lagi pun mahu membalas dendam kerana masa kahwin dulu tak sempat nak buat photoshoot outdoor..frust mengila...kalau menang boleh la saya, hubby dan aryan berposing maut gitu..tak pun boleh shoot untuk beday party aryan yg pertama nanti..pastu pulak dapat free gambar dan frame lagi..so boleh la saya semakkan bilik dengan gambar kami sekeluarga..bila bangun pagi baru la ada mood :-) Berbaloi-baloi..

3.Hebahkan
Utk menghebahkan,saya tag nama dibawah:-
1) Ida
4) Alin

Tarikh tutup peryertaan : 20 Feb 2011


Bilakah?????

Bilakah kamu mahu tumbuh gigi???

Bilakah kamu mahu duduk dengan sendiri???

Bilakah kamu mahu merangkak???

*tak sabar mama menunggu saat itu..next week kamu dah 7 months syg..


*kalau dah boleh duduk sendiri..senang la mama dan papa nk bawa kamu p main2 kt playground or main kt megakidz k..



15 Feb 2011

Maulidur Rasul


Saye ingin mengucap kan Salam Maulidur Rasul pada semua....

1 Malaysia
1 Ummah



New Bantal Polok

Yeee..bantal polok baru aryan dah sampai...

Mama saje tempah bantal polok untuk aryan.sebab aryan time tidur suka bantal tutup muka dia..nak elak terang kot..tak pun aryan suka polok bantal..


ni design depan dia..


ni design belakang dia lak..


Aryan sleep wif new bantal polok...



Masa ni, aryan tak sihat..selsema & batuk..otw cari klinik..sebab ahad banyak klinik tutup..

*kalau nak order bantal macam ni or design sendiri...klik kat sini